Tentokrát jsem našla inspiraci u Ivy na Pekarnomanii. Ona má vůbec naprosto úžasné recepty a inspiraci jsem u ní hledala i v časech lepkových. Dneska na mě vyskočily tyhle sezamové tyčky z kefíru a sezamu a recept opět nezklamal, i když jsem ho musela převést do bezlepkové podoby a místo oleje použila sádlo. Dlouho jsem je ani nenechávala v troubě, aby byly měkčí a vhodné i jako příloha třeba k salátu.
- 200g mouky Schar mix Bread
- 100ml kefíru
- 80ml vody
- 20 ml rozpuštěného sádla
- půl lžičky soli
- sezam
- 5g čerstvého droždí
Droždí rozmíchejte ve vodě a přidejte ostatní suroviny a vytvořte hladké těsto (nenechávejte vzejít kvásek).
Těsto nechte zdvojnásobit objem, dejte na lehce pomoučenou pracovní plochu a rozválejte do menšího obdélníku.
posypte z obou stran sezamem rozválejte na tloušťku cca 0,5 cm. Rozválením sezam do těsta zatlačíte.
Rozkrájejte na 2 cm silné pruhy a stočte do vrtulky.
Potřete lehce vodou a pečte na 220 stupňů do zezlátnutí.