Schwarzwaldská roláda

Schwarzwaldský dort zná určitě každý, ale s tím se mi v mém pralinkovém opojení nechtělo vůbec ale vůbec drbat, takže jsem zvolila jednodušší variantu. I tak na mě upečený, v utěrce srolovaný korpus, čučel na kuchyňské lince dva dny, než jsem ho teda vzala na milost a naplnila ho. Opravdu to není žádná raketová věda, je to rychlé, jednoduché s hlavně dobré. Višňovou marmeládu jsem si dělala sama, původně měla přijít do pralinek, vlastně ani nevím, proč jsem si to rozmyslela a nedala ji tam. Mé myšlenkové pochody někdy nestíhám totiž ani já sama 😁

Těsto:

  • 5 vajec, bílky a žloutky zvlášť
  • 5 lžic sypkého sladidla
  • 3 lžíce prosátého kakaa
  • 3 lžíce mouky Nutrifree Per Dolce
  • 5 lžic oleje

Bílky se sladidlem ušlehejte do co nejpevnějšího sněhu tak, aby se špičky neohýbaly dolů.

Do sněhu začněte po jedno zašlehávat žloutky a olej na co nejnižší rychlost. Až se vše spojí přimíchejte prosáté kakao a mouku a zlehka zapracujte do vaječné směsi.

Vylijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 180 stupňů, čas dle vaší trouby.

Připravte si utěrku, kterou posypte kakaem, upečenou roládu na ni přeneste, stáhněte papír a srolujte. Nechte zcela vychladnout.

Krém

  • 500g mascarpone
  • 360ml smetany ke slehani Kunín de Luxe
  • sladidlo dle chuti a preferencí
  • višňová marmeláda – ideálně s kousky višní

Roládu roztočte a bohatě pomažte višnovou marmeládou.

Mascarpone krátce prošlehejte se sladidlem, přilijte smetanu a šlehejte do polotuha. Ochutnejte, zda je sladké, tak jak požadujete, případně přislaďte a vyšlehejte do pevného krému.

2/3 naneste na marmeládu, roládu stočte a zbytkem krému obmažte povrch rolády a posypte strouhanou čokoládou.

Bezlepková  schwartzwaldská roláda