Dýňové kostky

Další tip na pečivo. Já vlastně ani moc nevím, jestli máte zájem spíš o recepty na pečivo nebo sladké. Pečivo považuju spíš za takový opruz a rutinu, kterou prostě péct musím, aby doma vždycky měli něco k zakousnutí a ke svačině a přiznávám se bez mučení, že mě to až tak nebaví a nenaplňuje. U sladkýho se naopak vždycky rozvášním a nevím, kdy přestat. Ale chci vám to tady na blogu trochu vyvážit, takže dneska recept na tyhle bulky.

  • 220g mouky Adveni zelená universální směs na kynutá těsta
  • 150g mouky Adveni modrá
  • 100ml kefíru 
  • 270ml vody
  • půl kostky droždí
  • lžíčka soli
  • lžíčka medu nebo sirupu
  • dýňová semínka – do těsta i na posyp

Nejprve z trochy vody, droždí, sirupu a mouky nechte vzejít v míse kvásek.

Přidejte mouky, sůl, kefír, vodu, semínka (množství nechám na každém z vás) a vypracujte těsto.

Překryjte potravinovou folií a nechte zdvojnásobit objem.

Trouby předehřejte na 250 stupňů, na spodní rošt vložte pekáč s litrem vody.

Těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu, důkladně propracujte a vytvarujte obdélník, z něhož nakrájejte šest kostek, které přeneste na plech s pečícím papírem. Potřete vodou, posypte semínky a nechte cca 15 minut odpočívat.

Vložte do trouby a pečte dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce.

Dýňové kostky bezlepkové