Švýcarky

Znáte? Já na nich jeden čas dost ujížděla a teď je děsně dlouho neměla. Včera, po týdnu nicnedělání, protože máme doma naprosto otřesnou chřipku ( musím konstatovat, že jsem chřipku v životě asi neměla, protože tohle je fakt hrozný!), jsem vylezla na chvíli z postele, abych je upekla a zas se do té postele vrátila zpět, se slušnou horečkou. Odměnou mi teda bylo, že nikdo neremcal a jedli to ještě teplý z plechu ( asi je musím častěji nechat vyhladovět, pak jsou docela milí a nenároční 😁).

Těsto je rychlovka, pravidelní návštěvníci už s ním určitě zkušenost mají. Kdo ne, tak se ničeho nebojte, žádná zrada se tam nekoná.

Pro nováčky v bezlepku – kašlete u kynutí na čas a těsto sledujte okem. Jakmile nabyde na objemu 2x je hotovo a je třeba s ním začít pracovat. Pokud překyne, tak ho rovnou vyhoďte – ušetříte si čas a nervy v kýblu a garantuju vám, že výsledek by stejně do toho koše letěl tak jako tak. Nesnažte se kynutí urychlit tím, že to vrazíte do trouby. Minule jsem četla, že někdo do ní dal kynout těsto na 60 stupňů – pokud tohle uděláte, zabijete kvasinky v těstě a svoje pekařské sebevědomí, protože z toho těsta pak vznikne něco, co fakt k jídlu nebude. Prostě se držte receptu, jedině to je ta správná cesta v začátku. Jo a nezaměňovat mouky, když píšu Schar mix B, opravdu tím myslím Schar mix B, ne Adveni, ne Nutrifree, ne Doves farm. Prostě tam dejte ten Schar😉

Tak jsem zvědavá, kdo si to cely přečetl až sem a kolik dotazu ohledně záměny mouky budu mít 🧐

  • 400g mouky Schar mix Bread
  • 70g sypkého sladidla
  • 200ml 40% smetany ke šlehání
  • 21g čerstvého droždí
  • 200ml mléka
  • 2 žloutky
  • + jedno menší vejce na potření

V troše mléka rozdrobte droždí se lžící cukru a nechte vzejít kvásek.

Přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto, které přikryjte potravinovou folii a nechte zdvojnásobit objem.

Mezitím si připravte náplň:

  • 250g povoleného másla
  • cukr a skořice dle chuti
  • 150g meltých vlašáků

Vše vymíchejte do hladkého krému.

Těsto rozdělte na dva díly a každý díl vyválejte. Rozdělte rovnoměrně náplň, kterou rozetřete na vyválené pláty a stočte do závinu.

Rozkrájejte na cca 6 cm kousky a z vrchu každý kousek uprostřed stlačte nějakým tupým předmětem. Docílíte tím toho, že vnitřek roládky povyleze ven.

Nechte na plechu odpočívat asi dvacet minut a poté potřete jedním rozšlehaným vajíčkem.

Pečte v zapařené troubě na 220 stupňů.

Bezlepkové švýcarky