Tenhle chleba bez hnětení jsem pekla ještě v dobách lepkových, akorát v kváskové variantě. Jelikož se mi teď povedlo bezlepkový kvásek vyhladovět a zahubit, zkusila jsem, jestli to třeba nepůjde i z droždí… teda mně bylo jasné, že půjde, ale úplně jsem si nebyla jista časem, množstvím droždí, dost důležitou roli samozřejmě hraje i teplota v pokoji, kde těsto kyne.
Ráno to teda vypadalo dost zoufale, těsto už bylo lehce propadlé, takže jsem měla dost obavy, že je to v háji a poletí do koše, ale nakonec jsem to teda uplácala, i když jsem si v duchu nadavala, že si akorát zaprasím kuchyň a nic z toho nebude, ale on z toho je ve finále pěknej chleba! 😁
Výhodou tohohle receptu je to, že nepotřebujete žádný mixer, žádný robot, žádnou pekárnu… prostě to večer naházíte do mísy podobně jak když vařil pejsek s kočičkou, zamícháte, přikryjete a nazdar ráno.
A samozřejmě držíme se receptu, zatím to mám vyzkoušeno jen se Scharem, takže ne, nevím, jak se budou chovat jiné mouky. Pro odvážlivce – klidně si experimentujete, ale pokud zas někde narazím na sockách na příspěvek: “ Pekla jsem podle La Tety a vůbec se to nepovedlo… “ a pak zjistím, že jste překopali celý recept, tak vás budu chodit v noci strašit. Většina z vás pak argumentuje, že to těsto bylo divné, jo – bezlepkový těsta prostě divný jsou, zapomeňte na konzistenci těch lepkových, ten lepek tam prostě nevyčarujete a je to jiný a chová se to jinak 🙂
Jo a to množství vody v receptu je fakt v gramech!
- 1g čerstvého droždí
- 420g vody
- 350g mouky Schar mix bread
- 100g mouky Schar mix Dunkel
- lžička soli
- lžička chlebového koření
- lžička něčeho sladkého (cukr, med…)
Droždí s cukrem rozmíchejte důkladně ve vodě a přidejte všechno ostatní.
Vařeckou, lžíci, čímkoliv – všechno zamíchejte ať se všechny ingredience spojí, přikryjte potravinovou fólii a nechte cca 9 hodin kynout.
Ráno na pomoučené ploše zformujte do bochníku, a nechte kynout ještě jednou cca 1 hodinu.
Pečte buď v rozpálené zapařené troubě nebo ideálně přímo ve speciální formě na chleb.