Máte rádi perníčky? Pak určitě vyzkoušejte tyto. Dělala jsem je už za dob lepkových. Základ těchto bezlepkových tvoří pohanková mouka a v kombinaci s mletým kokosovým cukrem si opravdu pochutnáte a nepoznáte, že se jedná o bezlepkovou verzi. Jsou bez jakéhokoliv tuku, takže mohou i ti, co mají alergii na mléčnou bílkovinu či laktózu. Med jde zaměnit i například za javorový sirup a chuť posunete opět někam jinam.
300 g bezlepkové mouky (já použila ze 70% pohankovou a zbytek rýžová hladká a schar mix B)
2 vejce
1 lžíčka perníkového koření
1 lžička skořice
150 mletého kokosového cukru
1 vrchovatá lžička jedlé sody
70 medu
šťáva citronu
povidla nebo oblíbená marmeláda na slepení
rozpuštěná čokoláda (buď vaše oblíbená nebo vlastní výroby) na namáčení
- 200 g mouky mícháme se zbylými ingrediencemi a odložíme klidně na dva dny odpočívat do lednice.
- V den pečení přimícháme zbytek mouky a vytvarujeme pružné těsto, nesmí moc lepit, ale pozor, aby nebylo moc tuhé.
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
- Těsto přeneseme na pracovní desku, a vyválíme plát alespoň 5mm silný a klademe na plech. Perníčky trochu nabydou a zvětší se i do stran, tak nedávejte hned vedle sebe. V troubě pečeme cca 8 minut. Hlídejte, aby perníčky nezačaly dost hnědnout, pak ztvrdnou a nemá smysl je lepit. Pochutnáte si na nich tedy i tak, ale naplněné a namočené v čokoládě jsou lepší ;).
- Nechte vychladnou a slepujte oblíbenou marmeládou nebo povidly a uložte do ledničky, aby se lépe máčely v čokoládě.
- Když jsou perníčky dostatečně nachlazené, vložte do rozpuštěné čokolády a nechte na mřížce okapat. (v tuto dobu je opět odkládám do lednice a nechám přes noc pořádně zatuhnout a proležet. Před konzumací je dobré vytáhnout, aby trochu povolily a byly měkké.
Důležité opravdu je, hlídat pečení, 8 minut je u mé trouby maximum, ale je třeba vyzkoušet, jak je na tom vaše trouba.