Jablka jsou typickým ovocem, které můžeme využít při pečení po celý rok. V kombinaci se skořicí, karamelem, badyánem a hřebíčkem, zabalené do domácího bezlepkového listového těsta, je to luxusní záležitost, která vás zaručeně okouzlí a budete se k ní zas a zas vracet. Já jsem tuto náplň kdysi objevila na blogu domanavařeno a neskutečně mě nadchla.
Domácí listové těsto na 8 kapsiček:
1 vrstva:
- 275g mouky schaer mix B
- 15g másla
- špetka soli
- jedno vajíčko
- 5ml jablečného octa
- 125ml vody
vše spracujeme nejprve mixérem a poté v ruce, je možné že budete muset dolít trochu vody. jde o to vytvořit jemné plastické těsto, které není ani moc tuhé, ale ani moc měkké, prostě tak akorát. Nelepí se na ruce a při vyvalování ani na pracovní desku a netrhá se.
2. vrstva
ta je tvořena pouze 125g másla.
postup:
nejprve vyválíme první vrstvu do obdelníku. Máslo vyválíme mezi potravinářskou fólií na menší obdélník a přeneseme na polovinu první vrstvy, překryjeme druhou polovinou a okraje uzavřeme ohrnutím nahoru. Otočíme a rozválíme na podlouhlý plát, přehneme na třikrát a minimálně na pět hodin dáme chladit do lednice. Je důležité, aby bylo těsto opravdu vychlazené, jinak bude máslo prosakovat a bude se lepit na desku. pokud jste si jistí, že je to připravené, začnětě rozvalovat. Opět na podlouhlý plát, který opět složíme třikrát a opět do lednice. Teď už není potřeba chladit tak dlouho, protože těsto nestačilo povolit. Nelekejte se toho, že kraje praskají, v mouce chybí lepek, který by držel těsto dokonale při sobě, ale s tím se nedá nic moc dělat. Těsto ještě rozválejte cca 6-7x. Já připravuji vždy den předem.
když máme těsto připravené, můžeme se vrhnout na náplň.
- 2 velká jablka
- 5 lžic kokosového cukru (normálního cukru)
- jedna celá skořice
- hvězdička badyánu
- 2 hřebíčky
- voda na podlití
- lžička bezlepkové mouky na zahuštění
jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozpustíme cukr na karamel, přidáme jablka, koření a lehce podusíme, aby jablka trochu změkla. Vyndáme koření a zahustíme, aby nám přebytečná šťáva nevytékala při pečení ven.
Těsto rozpůlíme, vyválíme na plát a rozčtvrtíme. Na jednu stranu navrstvíme jablka a na straně druhé uděláme buď speciálním válečkem nebo nožem mřížku. Teď už zbývá jenom taštičky uzavřít přitlačením těsta na hrany. já pak ještě okrajuji, aby měli taštičky malinko pravidelný tvar. Dáme na plech, potřeme vajíčkem a vložíme do trouby předehřáté na 220 stupňů. Pečeme cca 30 minut, ale každý musí kontrolovat dle své trouby. Po upečení dejte vychladnout na mřížku a dobrou chuť 🙂