Hamburger – netřeba představovat. Je ale téměř nemožné dát si někde venku v bezlepkové bulce. Některé restaurace již nabízejí, ale nikdy asi nemáte 100% jistotu, že houska nebude kontaminována lepkem od ostatních lepkových housek. Parkrát jsme vyzkoušeli a nebylo to úplně v pořádku, proto jsem začala péct sama doma.
recept na 5 bulek:
- 150g bezlepkové mouky Schar mix B
- 100g polohrubé rýžové mouky
- jeden uvařený brambor ve slupce nastrouhaný na jemno
- 2 lžíce javorového sirupu
- lžíčka soli
- půl kypřící prášku do pečiva (bezlepkového)
- půl balíčku sušeného droždí
- vejce
- 30g oleje
- sezam na posypání
- 150ml vody
postup je jednoduchý – smíchejte všechny sypké suroviny v míse, přidejte strouhanou bramboru, vajíčko, a přilejte zhruba polovinu vody. Mixérem s hnětacím hákem začněte zapracovávat vodu do mouky a postupně přilévejte. Jde o to vytvořit hladké těsto, které nesmí být moc řídké, ale ani tuhé. Těsto teď nechte cca hodinku odpočívat a po hodině zapracujte mixérem olej.
Předehřejte troubu na 220 stupňů a na spodní rošt dejte plech.
Na pomoučené ploše pomocí překládní vytvarujte pět bulek, které přeneste na plech s pečícím papírem, zhruba 15 minut nechte kynout pod utěrkou a poté potřete rozšlehaným vajíčkem.
Těsně před tím, než vložíte housky do trouby nalijte na plech v troubě litr vody a rychle vložte bulky. Zhruba po dvaceti minutách plech s vodou vytáhněte, snižte teplotu na 160 stupňů a pečte do zlatova. Pozor ať nenecháte v troubě příliš dlouho a povrch není ukřupaný. Hamburgerová houska má být měkčí.