Tyto bezlepkové housky, vznikly úplně omylem. Když jsme s dietou začínali, potřebovala jsem rychle pečivo pro syna, nebyl rozkvašený kvásek, tak jsem vyzkoušela chleba podle receptu na mouce Schaer Mix B. S chlebem to nemělo vůbec nic společného, ale říkala jsem si, že by asi nebylo marné, zkusit z toho udělat právě rohlíky nebo housky. K Schaeru jsem přidala trochu kypřícího prášku a ještě polohrubou mouku – na kombinaci hladká + polohrubá už jsem byla zvyklá při pečení lepkových rohlíků a výsledek perfektní. .
Podotýkám, že veškeré pečivo peču pouze v množství, které jsme schopni zkonzumovat ještě ten den, případně zbydou na snídaní, kdy je lehce rozpeču v troubě.
Na čtyři housky:
- 150 g mouky Schaer Mix B
- 100g polohrubé mouky rýžové Adveni
- 220 ml vody
- balíček sušeného droždí Noli
- lžička soli
- 20g oleje
- lžíčka rýžového sirupu
- lžíčka kypřícího prášku
lze použít i čerstvé droždí, ale pak už nedávám kypřící prášek. Ale se sušeného mi přijdou lepší.
Vše kromě oleje smícháme v míse mixérem s hnětacím hákem, a nechám cca 45 minut odpočívat. Potom mixérem zapracuji olej, rozdělíme těsto na čtyři stejné bochánky, které pokud hodně lepí, trochu propracujeme na pomoučené pracovní ploše. Z každého bochánku vyválíme pramen, který spleteme do housky. (na internetu určitě najdete video – hledejte, housky z jednoho pramene) a necháme cca 15 minut na plechu lehce nakynout. Potřeme vodou a sypeme mákem.
Pečeme v parní troubě zhruba 20 minut na 240 stupňů a poté stáhneme na 180 a dopékáme do požadované barvy.
Pokud nemáte parní troubu, je možné na dno trouby nalít hned ze začátku hrníček vody, případně použít plech.