Přiznávám se, že s kváskovým chlebem zas až tak kvůli dětem neexperimentuji, protože nikdy nevím, jaká bude jejich reakce na nové pečivo. Občas tedy překvapí, jako u tohoto chlebíku, což mě poměrně potěšilo. Nerada přidávám do chleba psyllium, takže vláčnost zajišťuji lněným mletým semínkem, ale pravda je, že chleba je většinou do druhého dne pryč, takže bychom se možná obešli i bez toho.
12 hodin předem:
- lžíce kvásku
- 200g mouky schaer mix B
- 200g vody
vše spolu necháme prokvasit a po dvanácti hodinách přidáme
- 100g teffové mouky
- 100g mouky Schaer Mix B
- lžíčka soli
- lžíčka chlebového koření
- 2 lžíce mletého spařeného semínka
- 30ml lněného oleje
- 200g vody
vše důkladně prohněteme a necháme odpočívat v teple v míse přetaženou folií 4-6 hodin.
Poté přemístíme na pomoučenou pracovní desku a těsto důkladně propracujeme a vytvarujeme bochník, který necháme v ošatce kynout 1-2 hodiny.
Asi 30 minut před pečením, rozpálíme troubu na 270 stupňů i s keramickou mísou a víkem. jakmile se trouba s mísou zahřejou, rychle odděláme víko, vložíme do mísy chleba a opět přiklopíme víkem. Pečeme asi půlhodiny na maximum, odděláme víko a dopékáme na 230 do požadované barvy. Po vyjmutí z trouby přemístíme na mřížku a necháme zchladnout.