Znáte proslulý rakouský dezert Sachr? Recept jsem do bezlepkové verze upravila na základě kuchařky, kterou jsme při prosincové návštěvě Vídně koupili přímo v hotelu Sachr. Samosebou jsme k tomu koupili i lepkovou verzi a ač v kuchařce píšou, že to není originální receptura, je velmi povedená a i v bezlepkové verzi téměř identická chuť. Samosebou jsem nahradila i klasický bílý cukr.
na dortovou formu o průměru 18 cm:
- 5 vajíček
- 100 g čokolády do korpusu
- 150g kokosového cukru
- 120g změklého másla
- 100g bezlepkové mouky Nutrifree Per Dolci
- lžička prášku do pečiva
- 200g meruňkové marmelády
gnache na polití
- 200g čokodády
- 200ml Smetany ke šlehání De Luxe
Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte opravdu pevný sníh, čím pevnější, tím bude výsledný korpus vláčnější a nadýchanější. Žloutky ušlehejte s rozemletým kokosovým cukrem, máslem do pěny, přilijte rozpuštěnou, zchladlou čokoládu, promixujte a jako poslední přidejte mouku s kypřícím práškem. Důkladně propracujte a na samý závěr po částech zlehka zapracujte ušlehaný sníh.
Těsto vlijeme do vymazané, vysypané formy a pečeme na 170 stupňů zhruba 50 minut.
Po vytažení vyjmeme z formy a vrchní stranou, která je lehce vypouklá, položíme na talíř. Korpus se krásně zarovná a není třeba ho nějak seřezávat. Necháme zchladnout na mřížce a korpus jednou rozřízneme. Promažeme silnou vrstvou meruňkové marmelády a spojíme k sobě. V původním receptu stojí, že nyní by se měl dort přelít cukrovým rozvarem, ale mě to přišlo zbytečné. Vrch i boky jsem pomazala zbylou marmeládou.
Na polevu v hrnku zahřejte smetanu – nesmí projít varem, odstavte z plotny, nalámejte do ní čokoládu a za stálého nechte čokoládu rozpustit.
Vzniklým krémem potřete celý dort, zbytek nechte lehce v hrnku zatuhnout, dejte do cukrářského sáčku a dort dozdobte.