U nás asi nejoblíbenější chleba. Já jsem teda spíš příznivcem semínkového, ale děti si to nemyslí, takže musím občas i ustoupit a zjišťuji, že poslední dobou ustupuji docela často. Nicméně je díky namletému lněnému semínku vláčný, nedrobí se a pokud na něho nezaútočíte hned, vydrží poměrně dlouho.
- rozkvašený kvásek z 200g mouky Schaer mix B a 200g vody
 - 200g universální směsi modré od Adveni
 - 150 ml vody
 - lžíčka soli
 - lžíčka chlebového koření
 - 30ml lněného oleje
 - 3 lžíce mletého zlatého lněného semínka spařeného vodou
 
- zhruba dvanáct hodin před zaděláním těsta si nechte rozkvasit lžici kvásku s 200ml vody a 200g mouky Schaer mix B. Tentokrát jsem vůbec nestíhala a kvásek kvasil snad 20 hodin.
 - Po 12ti hodinách přidejte mouku Adveni a ostatní suroviny a v robotu či mixérem s hnětacím hákem zpracujte v hladké těsto, které necháte odpočívat na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
 - Přeneste na pomoučenou plochu a několikrát přeložte na tvar bochníku, který necháte kynout v ošatce.
 - Budeme opět péct v troubě ve sklokeramické míse. Troubu předehřejte na 280 stupňů a hned od začátku do ní dejte mísu i s víkem.
 - Jakmile bochník nakyne, rychle sundejte víko, vložte chléb a přiklopte.
 - Pečte do zezlátnutí chleba a poté na chvilku dopékejte pro dosažení požadované barvy bez víka.
 - Vyndejte a nechte vychladnout na mřížce.
 
Já všem, kdo pečou často chleba doporučuji formu na chléb od firmy Emile Henry z Burgunské hlíny, která zajišťuje optimální vlhkost pečiva a je s ní rozhodně lepší manipulace než se sklokeramickou mísou
