Zjistila jsem, že tuto plodinu – merlík čilský neboli qiunou zas až tak moc lidí nezná. Mezi celiaky možná nějaké povědomí je, protože už se dá na trhnu sehnat i mouka, ale já mám hodně ráda salát z celých zrnek. Kombinovat se dá v podstatě s čímkoli – nasladko, naslano. Já připravila recept, kde se sladká i slaná chuť prolíná, což nemusí možná úplně každému vyhovovat, ale kdo touží po tom si v jídle trochu zaexperimentovat a objevit nové chutě, může určitě vyzkoušet.
- sáček barevné quinoi
- balíček řeckého sýru feta
- hrst kešu ořechů
- granátové jablko
- 1 větší batáta
- jarní cibulka
- sůl
- pepř
- med
- olivový olej
- stroužek česneku
- šťáva z půlky citronu
Nejprve oloupeme a na malé kostičky nakrájíme batátu, kterou smícháme se lžící oleje, osolíme a dáme péct do změknutí do trouby.
Quinou propláchneme, a uvaříme na mírném plameni do měkka.
Necháme lehce vychladnout, smícháme s pečenou batátou, pokrájeným feta sýrem, granátovým jablíčkem, cibulkou a ořechy.
Z olivového oleje, medu, citronové šťávy, pepře, soli a stroužku prolisovaného česneku. připravíme zálivku. Já dávám stejný díl oleje jako medu. důkladně promícháme aby se všechny ingredience propojili a zalijeme připravenou směs z qiunoi.