Tentokrát se s vámi podělím o recept jedno z mých nejoblíbenějších řeckých jídel. Kdo je fanda řecké kuchyně, může se samosebou těšit i na další, ale pěkně postupně. Základem je kvalitní mleté vepřové a hovězí maso, pravá řecká feta – nenahrazujte prosím balkánským sýrem a na tzatziki opět pravý řecký jogurt.
- 300g vepřové plece
- 500g hovězího krku
- čerstvé nebo sušené oregáno
- sůl
- pepř
- balíček fety
- vejce
K mletému masu přidejte jedno vajíčko, sůl, pepř, oregáno a důkladně promíchejte, ať se všechny suroviny důkladně propoji.
Tvarujte placičky, které naplňte pokrájenou fetou a důkladně uzavřete.
Smažte na pánvi z obou stran a poté vložte ještě na chvíli do trouby. Ideální je péct na grilu.
K podávání jsou výborné řecké TZATZIKI
- jeden okurek
- kopr
- řecký jogurt
- olivový olej
- česnek
Okurek nastrouhejte na hrubo a vymačkejte z něho důkladně vodu, kterou vylijte. Přidejte pokrájený kopr, prolisovaný česnek a vmíchejte jogurt. Opravdu se přimlouvám za pravý řecký – ne jogurt řeckého typu, jinak budete mít tekutou břečku.
Nakonec vmíchejte trochu olivového oleje a můžete dozdobit olivami.
Podávejte se zeleninovým salátem, hranolkami nebo pečenými brambory.