Aneb kokosový kefír v hlavní roli. Dneska mám vyloženě veganský pečící den. Po ranní roládě přišel na řadu i tento dort. Do poslední chvíle jsem netušila co z toho bude. Původně jsem zamýšlela Schwarzwaldský dort, ale v průběhu pečení jsem si to rozmyslela. Zjistila jsem, že v lednici jsou ještě borůvky, takže jsem se vrhla na zužitkování právě jich.
Recept je na formu o průměru 18cm:
- 200g mouky Schaer mix B
- 150g rýžové mouky polohrubé Adveni
- 180g mletého kokosového cukru (cukru – pro sladkomily doporučuji dát trochu víc)
- lžíce jedlé sody
- balíček prášku do pečiva
- 3 lžíce kakaa
- půl hrníčku oleje
- 600ml kokosového kefíru
Kdo není tady na webu poprvé, jistě si vybaví recept na kefírovou buchtu, ze které tento korpus vychází, jen jsem použila více kefíru.
Opět žádná věda. Smícháme sypké suroviny, přilejeme mokré a vše důkladně promixujeme.
Vylijeme do vymazané a polohrubou moukou vysypané formy a pečeme na 180 stupňů cca 40 minut. Zkoušejte špejlí, dokud nevyjde čistá.
Korpus nechte zcela vychladnout a rozkrojte na tři jednotlivé pláty.
Mezitím si připravíme základ na borůvkový krém:
- 200g borůvek
- trocha vody
- vanilkový pudink
- sladidlo
- tuk Cocovit
Borůvky rozmixujte důkladně tyčovým mixérem a propasírujte přes cedník tak, aby zůstala pouze šťáva.
Odměřte tak, aby jste měli cca 150ml, doslaďte a přiveďte k varu. V hrníčku romíchejte v troše vody cca 3/4 pudinkového vanilkového prášku a vmíchejte do vroucích borůvek. Uvařte jako pudink a nechte úplně vychladnout.
Po vychladnutí zašlehejte jeden tuk Cocovit a doslaťe podle vlastní potřeby.
Vanilkový krém:
- Cocovit
- vanilkový prášek
- sladidlo
- + borůvková marmeláda
- + borůvky
Vše vymixujte v hladký krém.
Na spodní plát dortu naneste borůvkový krém ( trochu dejte stranou na závěrečné zdobení). Ideálně pracujte s celou dortovou formou, aby krém nevytékal. Přiklopte střední plát a na ten nejprve natřete borůvkovou marmeládu, naneste vanilkový krém, posypte borůvkami a dejte třetí plát.
V tuto chvíli dejte dort chladit alespoň na tři hodiny do lednice.
krém na potření dortu:
- kokosová šlehačka ZDE – 150ml
- ztužovač šlenačky
Šlehačku vyšlehejte do pěny a zašlehejte ztužovač, pokud potřebujete doslaďte, nicméně raději ochutnejte, šlehačka už je slazená přímo v krabičce.
Potáhněte krémem celý dort a opět dejte chladit.
Zdobíme zbylým krémem. Já zbytek borůvkového krému naředila trochou zbylé šlehačky a znovu prošlehala, dokud se krém zcela nespojil.