Opět přináším jednu inspiraci na svačinu případně i hlavní jídlo, kterou můžete zpestřit jídelníček. Jedná se o úpravu masa, která je známá především v Japonsku a kdo pravidelně navštěvuje můj web, ví, že jsem psala, že mám asijská jídla v oblibě. Pravdou je, že se nedržím přesně nějakých poměrů a kolikrát je u Teriyaki omáčky chuť ovlivněna tím, co všechno najdu v lednici.
Pokud chcete vyzkoušet, recept zde i s receptem na toustový chléb.
- 350g mouky Schaer Mix B
- 150g polohrubé rýžové mouky Adveni
- balíček sušených kvasnic
- 6g bezlepkového prášku do pečiva
- 30g másla (oleje)
- lžička soli
- 350 ml mléka (vody)
Nejprve smíchejte všechny sypké suroviny ve větší míse a přidejte máslo s mlékem.
Mixérem vypracujte hladké těsto, které přetáhněte potravinovou folií a nechte zdvojnásobit objem.
Troubu rozpalte na 220 stupňů a na spodní rošt vložte plech s litrem vody (chléb lépe nakyne a povrch chleba se díky toho zabarví do zlatova a nezůstane bílý).
Na pomoučené ploše důkladně propracujte, roztáhněte do obdélníku, srolujte jako roládu a vložte do papírem vyložené formy na biskupský chlebíček, kde nechte ještě 15 minut odpočívat.
Pečte zhruba 30 minut ve formě, poté vyndejte a dopékejte bez formy.. Vyndejte z trouby a nechte zchladnout na mřížce.
Kuřecí prsa v teriyaki omáčce:
- 2 větší kuřecí prsa nakrájená na nudličky
- půl hrnku sojové omáčky bez lepku
- 2 lžíce sezamového oleje
- 4 lžíce omáčky Sriracha
- pokrájená chilli paprička
- 2 prolisované stroužky česneku
- 3 cm nastrouhaného zázvoru
- půl hrníčku medu
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- sezam
- 1/4 hrníčku jablečného octa
Všechny ingredience (kromě sezamu) důkladně promícháme a naložíme do nich nakrájené maso, které necháme minimálně jednu hodinu marinovat.
Maso vybereme z omáčky a přemístíme do zapékací mísy a zalijeme marinádou tak, aby bylo celé ponořeno.
Pečeme v troubě cca 35 minut.
Poté přendáme do pánve a na sporáku zredukujeme tekutinu tak, aby se do zkramelizované omáčky obalilo maso. Na závěr zasypeme sezamem.
Podáváme na toustech opečených nasucho na pánvi nebo v topinkovači.