Listové těsto asi představovat nemusím. Přiznávám se, že kupovanému jsem na chuť nepřišla, takže dělám poctivě doma. Je to piplačka, to nevylučuji, strašně záleží na tom, jaké máslo použijete. Vyzkoušela jsem jich už několik. Chuťově je nejlepší bio máslo z Německa, co se listování týká, tak naopak nejlépe listuje těsto s použitím českého másla, ale tam vázne chuť.
Kdo na blog chodí pravidelně, tak ví, že už jsem sem recept dávala, ale k dám znova, abyste nemuseli zbytečně dohledávat.
1 vrstva:
- 275g mouky schaer mix B
- 15g másla
- špetka soli
- jedno vajíčko
- 5ml jablečného octa
- 125ml vody
vše spracujeme nejprve mixérem a poté v ruce, je možné že budete muset dolít trochu vody. jde o to vytvořit jemné plastické těsto, které není ani moc tuhé, ale ani moc měkké, prostě tak akorát. Nelepí se na ruce a při vyvalování ani na pracovní desku a netrhá se.
2. vrstva
ta je tvořena pouze 125g másla.
postup:
Nejprve vyválíme první vrstvu do obdélníku. Máslo rozválíme mezi potravinářskou fólií na menší obdélník a přeneseme na polovinu první vrstvy, překryjeme druhou polovinou a okraje uzavřeme ohrnutím nahoru. Otočíme a rozválíme na podlouhlý plát, přehneme na třikrát a minimálně na pět hodin dáme chladit do lednice. Je důležité, aby bylo těsto opravdu vychlazené, jinak bude máslo prosakovat a bude se lepit na desku. Po vytažení z lednice vyválíme opět na podlouhlý plát, který znovu složíme třikrát a opět do lednice. Teď už není potřeba chladit tak dlouho, protože těsto nestačilo povolit. Nelekejte se toho, že kraje praskají, v mouce chybí lepek, který by držel těsto dokonale při sobě, ale s tím se nedá nic moc dělat. Těsto ještě rozválejte cca 6-7x. Já připravuji vždy den předem.
Na pudinkovou náplň budeme potřebovat:
- 250 ml mléka
- půl sáčku vanilkového pudinku
- sladidlo
- tvaroh
- borůvku
Uvařte pudink tak jako obvykle, přetáhněte povrch potravinářskou folií a nechte zcela vychladnout. Poté zašlehejte půl vaničky měkkého tvarohu a případně doslaďte.
Rozválejte těsto, potřete pudinkovo tvarohovou náplní a posypte borůvkami, ideálně čerstvými.
Smotejte do rolády a rozkrájejte na malé šneky, které přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozkvedlaným vajíčkem a pečte na 210 stupňů dokud nezezlátnou.