Dneska jsem myslela, že ten dort fakt nedodělám. Mám trpělivosti celkem na rozdávání, ale už fakt docela docházela. Měla jsem jasnou představu malinového dortu, potaženého kokosovou šlehačkou. První problém nastal, když jsem manžela poslala na trh pro maliny, kde měli minulý týden naprosto výborné – dnes, maliny nebyly.
Druhý zádrhel byl, když jsem šla vlít těsto do dortové formy. Zjistila jsem, že dno formy jsem minulý týden zapomněla u rodičů. No tak nevadí.
O tom, že mě tekl krém přímo pod rukama, vytvarovat z něho růžičky, snaha téměř nemožná, tak se mi jako bonus absolutně nepovedlo vyšlehat rýžovou šlehačku, se kterou jsem nikdy neměla problém.
A při sepisování receptu zjistíte, že do kakaového krému jste vůbec nedali kakao 😀
A jako bonus doma týden máte nemocné zpruzené děti…
Takže výsledek úplně jiný než měl být, ale k zahození úplně není.
Forma o průměru 22 cm:
- 200g mouky Schaer Mix B
- 150g mouky Adveni rýžové polohrubé
- 100g mouky mandlové
- 1 bezlepkový prášek do pečiva
- lžíčka jedlé sody
- 200g mletého kokosového cukru
- půl lžičky mleté vanilky
- 4 lžíce nepraženého kakaa
- 600ml kokosového kefíru
- půl hrníčku oleje
V míse smíchejte veškeré sypké suroviny, přilejte olej a kokosový kefír a vymíchejte hladké těsto, které vlijte do vymazané a polohrubou rýžovou moukou vysypané dortové formy.
Pečte na 180 stupňů cca 50 minut, nebo dokud nevytáhnete špejli suchou.
Nechte zcela vychladnout a rozřízněte na tři části.
Kakaový krém:
- 300ml kokosového mléka
- sladidlo dle chuti
- čokoládový pudink
- tuk Alsan bio
- tři lžíce kakaa
Pudink s mlékem svařte v hustou kaši a nechte zcela vychladnout. 3/4 studenou směsi zašlehejte se sladidlem a kakaem do jedné kostky Alsanu a vyšlehejte v hladký krém.
Malinový krém:
- 2x rostlinný tuk Cocovit
- sladidlo
- 500g malin
- balíček vanilkového pudinku
- půl balíčku barviva z červené řepy
- 100ml vody
Maliny svařte s vodou, rozmixujte a propasírujte. Měli byste mít cca 250ml malinové šťávy, pokud ne, dolijte do 250ml ještě vodou.
Malinovou šťávu zahřejte a vmíchejte do nich vanilkový pudink rozmíchaní v troše vody a svařte do husté kaše, kterou nechejte vychladnout.
Malinový pudink zašlehejte se sladidlem do Cocovitu a pokud chcete dobarvěte červenou barvou z červené řepy.
Malinové pyré:
- 300g malin
- 100ml vody
- 3g vločkového agaru
- sladidlo
Maliny svařte ve vodě, doslaďte, rozmačkejte vidličkou a vmíchejte do nich Agar, povařte zhruba 10 minut a nechte vychladnout.
Spodní vrstvu dortu pomažte čokoládovým krémem. zakryjte střední vrstvou korpusu.
Nyní pomažte korpus slabou vrstvou malinového krému. Další část krému dejte do cukrářského pytlíku a nastříkejte po obvodu kruhu zhruba dvoucentimetrový pás – prostě vytvořte takovou hradbu, aby malinové pyré nevyteklo z dortu ven. Dovnitř naneste právě malinové pyré a přiklopte vrchní částí dortu.
Celý dort potáhneme zbytkem malinového krému a na boky naneseme strouhanou čokoládu bez mléka. Vrch zdobíme podle fantazie.