To si takhle sedíte na melírech, nemáte co dělat, tak projíždíte internet a vyskočí na vás něco, co prostě okamžitě chcete. Já už jsem chtěla nějaký mátový cheesecake udělat dlouho a fotka s mátovýma dortíkama, která na mě vyskočila, bylo jak píchnutí do vosího hnízda.
Takže co se bude péct v týdnu bylo víc než jasné. Akorát tedy, jedná se opravdu spíš o vizuální inspiraci, protože recept na korpus jsem použila svůj osvědčený, na náplň místo ricoty a tvarohu – mascarpone a smetanu a zřejmě jsem měla nějakou skomírající mátu, takže jsem dobarvovala práškem z čaje Matcha.
Recept je na osm srdíček o průměru 8 cm, a pokud byste chtěli dělat do formy, zvolila bych průměr kolem 20 cm.
Korpus:
- 100g mouky Schaer mix B
- 70g rýžové mouky polohrubé Adveni
- 100g mletého kokosového cukru (cukru – pro sladkomily doporučuji dát trochu víc)
- půl lžíčky jedlé sody
- půl balíčku prášku do pečiva
- 1,5 lžíce kakaa
- čtvrt oleje
- 250ml kefíru
- 2 vajíčka
V míse smíchejte nejprve všechny suché suroviny a následně přimíchejte olej, kefír a vejce.
Důkladně ještě jednou promíchejte a vylijte na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme na 180 stupňů a po vychladnutí z korpusu vykrájíme srdíčka.
Krém:
- svazek máty
- půl hrníčku vody
- 2 mascarpone
- 1 vysokoprocentí smetana ke šlehání – 40%
- 4 lžíce xylitolu
- lžíčka matcha prášku
Mátu s vodou a dvěma lžícemi romixujeme na kaši a ještě propasírujeme přes sítko.
V míse začněte šlehat mascarpone s xylitolem a postupně přilévejte mátovou esenci, kterou jste si vytvořili. Nelekejte se, že máte poměrně řídkou hmotu. Jakmile máte pocit, že je vše důkladně prošleháno, přidejte matcha prášek rozpuštěný ve lžíci vody a ještě jednou šlehejte.
Nyní vlijte do směsi smetanu ke šlehání a šlehejte úplně do tuha. Chvíli to bude trvat, ale nebojte se toho, všechno zhoustne.
Na vykrojená srdíčka naneste mátový krém, nechte chvíli vychladit v lednici a poté polijte rozpuštěnou čokoládou (200g) smíchanou s lžící zakysané smetany.