Dnes jsem chtěla něco opravdu hodně rychlého, nenáročného a hlavně jsem potřebovala zpracovat jablka, která mi chuťově zrovna moc nesedla. Recept, v klasické lepkové verzi létá internetem a není žádnou novinkou, ale nikdy jsem ho nezkoušela. Dnes jsem si na něho vzpomněla a připravila v bezlepkově. Při pečení rozvoněl celý byt a chutnal jak nám tak návštěvě.
- 5 velkých jablek nastrouhaných nahrubo
- skořice
- kokosový cukr
- 3/4 balíčku vanilkového pudinku
Z jablk vymačkáme přebytečnou šťávu a promícháme se skořicí, cukrem a pudinkovým práškem.
Plech vyložíme pečícím papírem, na který naneseme v souvislé vrstvě jablečnou směs – vyjde to asi na 3/4 plechu.
Na piškotové těsto:
- 4 vajíčka – bílky a žloutky zvlášť
- 5 lžíc rýžového cukru ( klasický cukr)
- 5 lžic mouky Schaer mix B
- lžíce kukuřičného škrobu
- 3 lžíce oleje
Nejprve ušleháme bílky s cukrem do opravdu pevného sněhu, kdy se nám špičky neohýbají dolů.
postupně na nejnižší stupeň zašleháme olej a žloutky a nakonec zlehka vmícháme mouku s kukuřičným škrobem.
Těsto vlijeme na připravená jablka rozetřeme, zarovnáme a pečeme na 180 stupňů asi 20 minut nebo dokud těsto nezačne zlátnout.
Po vytažený z trouby, přeneseme piškotovou stranou na utěrku, opatrně stáhneme pečící papír (jablečná vrstva je nahoře, piškot dole) a zarolujeme.
Krájíme po úplném vychladnutí.