už jste si zkusili vyrobit doma čokoládu a čokoládové pralinky hezky ze základních surovin? Žádné rozpouštění již koupené čokolády, ale pěkně z kakaového másla, kakaového prášku a naplnit nejlépe vlastní náplní? Jestli ne a máte chuť naučit se něco nového (netvrdím lehkého, ale fakt to stojí za to 🙂 )
budete potřebovat silikonovou nebo umělohmotnou formu na pralinky
lískooříšková náplň :
pro začátek jeden druh náplně z lískooříškového krému
- hrnek kešu ořechů
- hrnek vody
- hrnek kokosového oleje
- 1/3 hrnku javorového sirupu
- 1/3 hrnku kakaa
- 1/3 hrnku jemně mletých lískových ořechů (melu v elektrickém kafemlýnku.
vše dáme do výkonného mixéru a rozmixujeme na hladkou hmotu, kterou skladujeme nejlépe v lednici
čokoláda:
- kakaové máslo
- kakaový prášek
- kokosový cukr mletý
- kdo chce může výraznou chuť kakaa zjemnit kešu máslem
- špetku mleté vanilky
ve vodní lázni rozehřejeme pomalu kakaové máslo (opravdu pomalu a snažíme se nepřekročit 40 stupňů, protože pokud bychom rozehřáli prudce, čokoláda bude špatné tuhnout). ideální poměr je 2 díly kakaového másla a 1 díl sladidla a 1 díl kakaového prášku. Místo kokosového cukru je možné použít javorový sirup (protože se jedná o tekutinu, bude hmoty více a bude tuhnout déle, ale ztuhne. K rozpuštěnému máslu přidáme sladidlo , kakao, vanilku a vymícháme v hladkou hmotu, kterou necháme lehce zchladnout na 28 stupňů a znova zahřejeme, tentokrát zhruba na 30 stupňů.
Teď začneme plnit formičky, které si dávám nachladit do lednice. Nejprve dáme čokoládu na dno každé pralinky a krouživým pohybem přelíváme čokoládu i po bocích. dáme do lednice chladit a poté na zatuhlou čokoládu dáme náplň a zalijeme po okraj opět čokoládou. Opět vložíme do lednice a počkáme na kompletní zatvrdnutí čokolády.