Dnes opět trochu relaxu v kuchyni ?. Dlouhou dobu se peru s bezlepkovým odpalovaným těstem bez vajec a pro ty, kteří ho očekáváte, zatím dobrou zprávu nemám, pořád je třeba na tom zamakat, i když už si myslím, že se opravdu blížím. Tak snad zatím potěším receptem na bezmléčnou verzi.
Recept na tyto větrníčky, je tedy můj již několikrát osvědčený:
- 300ml vody
- 100ml oleje
- 200g mouky Schaer mix B
- 4 větší vejce nebo pět menších
Vodu s olejem přivedeme k varu a vmícháme mouku. Vznikne nevzhledná hustá koule, kterou prohřejeme a stáhneme ze sporáku a necháme schladnout. Do hmoty zašleháme postupně vajíčka, já už jsem vzdala nějaké jemné zašlehávání, ale beru na to rovnou tyčový mixér, jde to skvěle a vytvoří to těsto absolutně bez hrudek a za chviličku.
Na plech stříkáme cukrářským sáčkem větrníčky ve dvou „patrech“. Dáme do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečeme dozlatova. Ještě teplé větrníčky prořízneme.
Vanilkový krém:
- 300ml mandlového nebo jiného rostlinného mléka
- sáček vanilkového pudinku bez lepku
- 4 lžíce javorového sirupu nebo jiného sladidla
- 250g tuku bio Alsan
250ml mléka přiveďte k varu. Ve zbytku rozmíchejte pudinkový prášek a javorový sirup a uvařte pudink klasickým způsobem. Jakmile zhoustne, odstraňte ze sporáku a okamžitě přetáhněte povrch potravinovou folií, abyste zabránili škraloupu a nechte zcela vychladnout. Poté zašlehejte do tuku a případně ještě doslaďte.
Karamelový krém
- 2 přes noc vychlazené plechovky kokosového mléka
- 5 lžíc kokosového cukru (cukru)
- (případně ještě něco na doslazení)
- ztužovač šlehačky
Z lednice zatím vytáhněte pouze jednu plechovku. Na pánvi upalte karamel z cukru a do teplého karamelu v míchejte ztuhlou část kokosového mléka, která teplem povolí.
Důkladně rozmíchejte a nechte zcela zchladnout. Je dobré tento krok připravit třeba den předem a uložit do lednice.
Z druhé plechovky kokosového mléka opět vydlabejte ztuhlou část, do které začněte zašlehávat karamelový základ. Nepoužijte celý, ale zhruba jen polovinu. Ochutnejte a případně doslaďte a zašlehejte jeden ztužovač šlehačky.
Nyní na spodní korpusy upečených větrníků nastříkejte sáčkem se zdobící špičkou nejprve vanilkový krém a na něho krém karamelový.
Překryjte vrchní částí, kterou potřete karamelovým základem a nechte vychladnout v lednici.