Po vánocích jsem těžce přeslazena, takže v současné době u nás převládají slaná jídla. Dnes jsem připravila parmazánové bulky se slaninou, olivami a rozmarýnem. Díky tuku ze zakysané smetany a parmazánu jsou úžasně měkké a vláčně, ale chuťově úžasně vyvážené. Jakou mají trvanlivost netuším, byly hned pryč.
recept na 4 ks
- 75 g strouhaného parmazánu
- 200g mouky Schaer mixB
- 5g soli
- 50g opečené slaniny nakrájené na kostičky
- hrst pokrájených oliv
- 1 vejce
- trocha nasekaného rozmarýnu
- 60g zakysané smetany
- 20ml rozpuštěného másla + trochu na potření bulek
- 150ml vody
- balíček sušeného droždí
- 50g strouhané vařené brambory
V míse smíchejte droždí, sůl a mouku, přidejte parmazán, slaninu a olivy a promíchejte. Vyklepněte vajíčko, přidejte zakysanou smetanu, strouhaný brambor a vodu a pomocí mixéru s hnětacím hákem vypracujte hladké těsto, které bude docela lepivé, ale je to správně. Nakonec vmíchejte posekaný rozmarýn a mísu přetáhněte potravinovou folií.
Poté, co se těsto dvojnásobně zvětší, rozdělte na 4 díly, které ještě jednou propracujte na pomoučené ploše, vytvarujte bulky a přeneste na plech vyložený pečícím papírem.
Potřete rozpuštěným máslem a posypte sezamem.
Troubu rozehřejte na 250 stupňů, na spodní rošt dejte plech a vylijte na něho litr vody a nechte troubu zapařit.
Do rozhřáté, zapařené trouby vložte bulky a pečte do zezlátnutí.