Dnes opět potěším alergiky na mléko, vajíčka, celiaky a jistě i mé kamarády vegany. Delší dobu jsem nic veganského nesdílela, mladší syn totiž dezerty, kromě muffinů, bábovky a lívanečků statečně ignoruje a absolutně to s ním nic nedělá (nutno podotknout, že lívance máme ale každý druhý den).
Přiznávám se dobrovolně, že až mi nedělá problém péct a vařit bez výše zmíněných surovin, ale zdobit dort krémem z vege ingrediencí je fakt očistec a vždycky si říkám, bože do čeho jsi se to zase pustila.
Ale pokud nebudete vymýšlet, kytičky, srdíčka, lístečky a další kravinky, tak to docela jde.
Korpus je z mého oblíbeného receptu na kefírovou buchtu, vytuněný ještě 100g rozpuštěné hořké čokolády, která tomu dodá ten správný čokoládový říz a potěší všechny čokoholiky (korpus je ale díky toho víc hutnější a tolik nevyskočí, takže pokud chcete nadýchanější, čokoládu vynechte, ale chuťově mi přijde lepší s čokoládou, na vláčnost to nemá vliv). Vlastně celý dort je postavený na čokoládě, protože je potažen vanilkovým krémem, do kterého jsem na závěr vmixovala také jednu bezmléčnou čokošku a posunula ho zas o level výše.
Těsto je lepší rozdělit na polovinu a péct ve dvou formách
- 200g mouky Schaer mix B
- 150g rýžové mouky polohrubé Adveni
- 180g mletého kokosového cukru (cukru – pro sladkomily doporučuji dát trochu víc)
- lžíce jedlé sody
- půl balíčku prášku do pečiva
- 3 lžíce kakaa
- půl hrníčku oleje
- 600ml kokosového kefíru
- 100g rozpuštěné čokolády bez mléka
Úplně jednoduše smíchejte všechny sypké ingredience, vlijte olej, kefír a začněte mixérem propracovávat. Úplně nakonec vmixujte po troškách rozpuštěnou čokoládu.
Dvě formy o průměru 18cm vymažtte olejem a vysypte ideálně rýžovou polohrubou moukou, vlijte těsto a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů, tak dlouho, dokud ze středu nevyjede čistá špejle.
Nechte zcela vychladnout a mezitím připravte krémy a rozvar.
Na vanilkový krém :
- 400ml rostlinného mléka
- sladidlo dle chuti a preferencí
- balíček vanilkového pudinkového prášku
- 650g tuku Alsan
Z mléka, sladidla a pudinkového prášku uvařte hustší pudink, který okamžitě přetáhněte potravinovou folií a nechte zcela vychladnout.
Do vychladlého pudinku začněte zašlehávat Alsan a doslaďte jak potřebujete.
Malinový rozvar:
- 700g malin
- sladidlo
- 2 lžíce vločkového agaru Sunfood
Maliny rozmačkejte vidličkou, přiveďte k varu a doslaďte jak potřebujete, nechte pomalu probublávat, aby se část tekutiny odpařila, vmíchejte agar, projeďte cca 1 minutu varem a nechte zcela vychladnout.
Čokoládový krém:
- 1/3 vanilkového krému
- 100g rozpuštěné hořké čokolády
Do vanilkového krému začněte pramínkem přilévat rozpuštěnou vychladlou čokoládu a za stálého mixování vyšleháme v hladký krém.
Každý korpus rozřízněte na dvě části a vrchy zarovnejte.
Na první plát těsta naneste vanilkový krém, na který naneste malinový rozvar a překryjte dalším plátem korpusu (je lepší dělat v dortové formě, rozvar je ze začátku řidší a forma uhlídá případné vytékání ven)- Takto prostřídejte všechny vrstvy (já jsem použila pouze tři pláty). Dejte do lednice cca na dvě hodinky chladit.
Po dvou hodinách odstraňte ráfek a dort potáhněte čokoládovým krémem a případně dozdobte.