Poslední dobou si hodně hraju s pečivem a různými obměnami. Hodně dlouho mě lákaly Vladčiny rohlíky s tangzhongem. Jestli toto slovo slyšíte poprvé, tak vězte, že to není žádná velká novina. Využívá se v lepkovém pečení a původ je pravděpodobně v Japonsku.
Jedná se o proces, kdy z vody a bezlepkové mouky (v mém případě hladké rýžové), pomocí zahřívání vytvoříte kašovitý gel, který po schladnutí přidáte do těsta.
Původní Vladčin recept je ZDE
Nejprve si tedy připravíme samotný tangzhong:
- 30g rýžové hladké mouky
- 85ml vody
obě ingredience dejte do kastrůlku a za stálého míchání přiveďte k teplotě cca 65 stupňů – alespoň tak to říkají veškeré návody, ale já se přiznávám, že teplotu nehlídám. Na středním plameni míchám, dokud se ze směsi nezačne tvořit hustší gelovitá konzistence. Pak odstavte a nechte vychladnout.
dále budete potřebovat:
- 250g mouky Adveni zelená směs universální na kynutá těsta
- 15g čerstvých kvasnic
- 30ml oleje
- 230ml vody
- lžíčka soli
- lžíčka sladidla
V 50ml vody rozmíchejte drožší s lžíčkou sladidla a trochou mouky a nechte vzejít kvásek.
Poté přidejte tangzhong a veškeré ostatní suroviny a začněte zpracovávat těsto, naposledy zapracujte olej, mísu přetáhněte potravinovou folií a nechte zdvojnásobit objem.
Předehřejte troubu na 240 stupňů, na spodní rošt dejte plech a těsně před vložením rohlíků vlijte na plech litr vody.
Těsto rozdělte na pět bochánků, z každého vyválejte trojúhelník a stočte do tvaru rohlíku.
Nechte pod utěrkou cca 20 minut odpočívat, potřete vodou, posypte mákem. Nyní vlijte na plech vodu a vložte rohlíky.
Pečte to zlatova.
–