Po dlouhé době jsem opět šmejdila na zahraničních webech a rozhlížela se po nějakých inspiracích, které by stálo za to vyzkoušet. Přesně takhle jsem loni narazila na aquafabu – náhradu veganského bílku, ale někdo měl problém s její chutí, pak tu existuje skupina lidí, která je alergická na luštěniny.
Asi před čtrnácti dny jsem objevila další možnost, jak bílky nahradit. Tou možností je bramborový protein. U nás lze zatím zakoupit ZDE.
na 16ks indiánků:
- 250ml kokosového kefíru
- 80g sypkého sladila
- lžíčka kypřícího prášku
- lžíčka jedlé sody
- špekta mleté vanilky
- pár kapek citronového oleje
- 150g mouky Schaer mix B
V míse promíchejte všechny sypké suroviny, přidejte kefír a kokosový olej, vymíchejte v hladké těsto, které přeneste do cukrářského sáčku s kulatou špičkou a na plech nastříkejte piškoty.
Pečte do zezlátnutí na 180 stupňů.
Po vychladnutí připravte sníh z bramborového proteinu:
- 18g bramborového proteinu
- 120ml vody
- 1g xantanu
- 50ml vody
- 150g cukru
- 3 lžíčce malinové marmelády
Protein, vodu a xantan důkladně promíchejte a nechte chvíli odstát.
Svařte vodu s cukrem na hutší sirup.
Začněte šlehat vodu s proteinem a pomalu zašlehávat cukrový sirup. Vyšlehejte v pevný krém, a nakonec přidejte marmeládu a ještě jednou důkladně prošlehejte.
Naneste cukrářským sáčkem na piškoty a dejte chladit do lednice.
Na závěr indiánky ponořte do rozpuštěné čokolády.