Přiznávám se, že makový koláč, na který jsem narazila na tady na blogu, mě nadchnul tak, že jsem ho prostě musela dát ještě do veganské podoby. Sice jsem vůbec netušila, jestli to bude mít požadovanou konzistenci, ale ráda zkouším a pak netrpělivě čekám, co z toho vyleze. Občas sice tyhle moje pokusy končí v koši, ale to jsou spíš výjimky (Teď doufám, že mě zas někdo bude na sociálních sítích moralizovat a poučovat například o plýtvání jídlem. Vůbec by mě to poslední dobou totiž nepřekvapilo 😀 ).
Nejprve připravíme linecké vege těsto:
- 120 g tuku Alsan bio
- 160g mouky Nutrifree Frolla
- 40g mandlové mouky
- 120g sypkého sladidla
- kůra z půlky citronu nebo pár kapek citronového oleje
- 2 lžíce vody
Z uvedených surovin, vypracujte hladké těsto. Je dobré pracovat s Alsanem vytaženým přímo z lednice. Jakmile utvoříte kompaktní hmotu, těsto rozválejte a přeneste do formy o průměru 18cm. Okraje zvedněte do výšky cca 4 cm. Pokud se vám s těstem bude pracovat špatně, je možné do formy i vmačkat. Zbytek těsta použijte třeba na sušenky..
Formu s těstem uložte do lednice.
Z trochy Alsanu, kokosového cukru (cukru krupice), polohrubé rýžové mouky a mandlové mouky, vypracujte drobenku a také uložte do chladu.
Troubu předehřejte na 220 stupňů
Maková nádivka:
- 200g máku
- 100g sypkého sladidla
- 170g přírodního hedvábného tofu
- 150ml mandlového mléka
- 100g sojové zakysané smetany
- 30g kukuřičného škrobu
- půl lžičky mleté vanilky
- meruňky
Tofu s mlékem a zakysanou smetanou rozmixujte tyčovým mixérem do hladka, přidejte cukr, škrob a vanilku a důkladně promixujte. Vmíchejte mák.
Vyjměte formu s těstem z lednice a půl náplně vlijte na připravené těsto, poklaďte nakrájenými meruňkami a přelijte zbytkem makové náplně.
Dejte cca na 20 minut zapéct do trouby a poté posypte drobenkou a plátky mandlí.
Pečte, dokud těsto a posypka nezezlátnou.
Nechte vychladnout při pokojové teplotě a poté ještě chlaďte přes noc v lednici.