Chtěla jsem dělat skořicové šneky a skončila jsem u koláčků. Pro mě jsou tyto zvraty v kuchyni naprosto normální a končí to tak poslední dobou poměrně často. To si tak klikáte instagramem a najednou vidíte něco, co prostě musíte okamžitě udělat taky. Navíc tyto koláčky mě přenášejí do dětství a dob lepkových, kdy jsme je pekli pravidelně 2x do roka – na pouť a posvícení. Tentokrát jsem do těsta přidala na zvláčnění tanzhong a těsto je nejen bez lepku, ale také zcela bezmléčné.
- 400g mouky Adveni směs universální zelená
- 100g tanzhongu
- 75g cukru
- 220 vody
- 80ml oleje
- kůra z jednoho citronu
- půl kostky čerstvého droždí
- 1 vejce
- 1 žloutek
Tanzhong si připravuju dopředu na několik dni a pak z něho postupně odebírám. Jedna dávka je 30g rýžové hladké mouky a 80ml vody. Vodu s moukou promíchejte a zahřívejte na 65 stupňů. Jakmile začne směs houstnout, odstavte a nechte vychladnout.
Z droždí, trochy cukru a trochy vody nechte vzejít kvasek. Přidejte ostatní ingredience a vypracujte těsto, které přetáhněte potravinovou fólii a nechte dvojnásobně zvětšit objem.
Rozpalte troubu na 220 stupňů a na spodní rošt vložte plech.
Těsto lehce propracujte na pomoučené ploše, rozválejte a rozkrájejte na čtverečky cca 5×5 cm.
Na každý čtvereček naneste na střed náplň ( povidla, mák, tvaroh), stáhněte rohy k sobě a pokládejte na plech těsně vedle sebe.
Na plech v troubě vylijte asi půl litru vody.
Koláčky potřete rozpuštěným máslem a vložte do trouby.
připravte si drobenku z alsanu, sladidla a rýžové polohrubé mouky. Zhruba po 15ti minutách vytáhněte plech s vodou a posypte drobenku.
Pečte do zezlátnuti.