Poslední dobou hodně ráda kombinuju ovoce s mákem. Tentokrát přišly na řadu meruňky, na které jsem se letos hodně těšila. Inspiraci jsem našla na Pinterestu, ale musela jsem tolik improvizovat, že vzniklo úplně něco jiného a je to podobné pouze jenom vzhledem. Recept je na plech o rozměrech 20×30 cm.
Světlé těsto:
- 300g mouky Nutrifree Per Dolci
- 150g sypkého sladidla dle vašeho výběru
- 150g studeného strouhaného másla
- 1 vajíčko
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1/4 lžičky mleté vanilky
- 3 lžíce zakysané smetany
Ze všech ingrediencí vypracujte těsto, rozdělte na 2 části v poměru 1:3 a na dvě hodiny uložte do mrazáku.
Pečící formu vyložte papírem, větší část nastrouhejte do plechu vyloženého pečícím papírem, umačkejte a odložte stranou.
Makové těsto:
- 150g mletého máku
- 100g rýžové krupičky
- 500ml mléka
- 150ml smetany ke šlehání
- 2 žloutky
- 70g másla
Vše kromě žloutků dejte do hrnce a zahřívejte. Za stálého míchání nechte zhoustnout, odstavte a až hmota lehce vychladne, tak vmíchejte žloutky.
Nechte vychladnout ještě více a zhruba 1/3 hmoty dejte do plechu na připravený světlý korpus, poklaďte rozpůlenými meruňkami a naneste zbytek makové náplně.
Uhlaďte a nastrouhejte zbytek zmrzlého těsta.
Pečte dokud nezačne povrch s drobenkou zlátnout. Před krájením nechte úplně vychladnout.