Bagetky z nočního kynutí určitě připomínat nemusí, pokaždé když je upeču mají doma úspěch a nadšeně se po nich vrhají i ti, co mohou jíst lepek, protože čerstvé jsou od lepkových opravdu k nerozeznání. Pokud pečete pravidelně, určitě si kupte formu na bagety od Emile Henry, je to výborná investice.
Ať nemusíte dohledávat recept:
2 bagety:
- 320g mouky Nutrifree Per Pane
- 250ml vody
- lžíčka sladidla
- zarovnaná lžíčka soli
- 14g čerstvého droždí
- 30ml oleje
Nejprve v troše vody nechte z kvasnic, trochy mouky a sladidla vzejít kvásek. K němu přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto. Vody můžete dat klidně i více, čím bude těsto řidší, tím budou mít bagetky vetsi oka a budou nadýchanější, ale práce bude trochu těžší – těsto se bude více lepit.
Přetáhněte potravinovou folii a uložte do lednice – já mám uloženo při 2 stupních.
Přes noc těsto nakyne. Ráno vytáhněte mísu na kuchyňskou linku a nechte cca 1,5 hodiny v pokojové teplotě. Poté dejte těsto na pomoučenou linku a rozdělte na dva díly. Z každého dílu vytvarujte zlehka bagety. Nijak extra nepropracovávejte ať z těsta nevytlačíte moc vzduchu. Docela pěkně se s těstem pracuje, protože jak je ještě studené, nemá tendenci se moc lepit.
Troubu i s formou rozpalte na 250 stupňů.
Bagetky nechte cca půl hodiny kynout.
Zhruba po půl hodině, otevřete troubu, zvedněte víko od bagetové formy a rychle přemístěte bagetky na spodní část a přiklopte.
Takto pečeme asi 40 minut, na posledních pár minut odkrývám víko a ještě doladím barvu.
A teď pomazánka:
- 2 balíčky sýru Feta
- 2 řecké jogurty
- oregáno
- česnek
A zase jako vždy – musí to být pravá řecká feta a řecký jogurt. Teda nemusí, ale pak neprskejte, že to chutná divně, má to blbou konzistenci a já nevím, co ještě.
Fetu rozdrobte na jemné kousky, přidejte jogurt, prolisovaný stroužek česneku – množství dle chuti a vše promíchejte a fetu rozmačkejte vidličkou. Pokud chcete mít pomazánku úplně hladkou, můžete použít tyčák.
Dochuťte trochou oregána.
Bagety nakrájejte, nasucho opečte a podávejte s pomazánkou a zeleninou.