Dlouho tu nebyl žádný slaný koláč, tak dneškem napravuju. Je to opět takový ten recept, do kterého zahučí zbytky z lednice, které je třeba už zpracovat, aby neletěly do koše. Skončila tam dokonce i jedna déle uvařená brambora, která v lednici čekala na svůj okamžik slávy. Není to vůbec nic složitého a do náplně můžete použít prakticky cokoliv. Já, protože jsem za ty roky už zhelenizovaná, tak cpu všude olivy, sušený rajčata, oregano, ale klidně se rozvášněte a neupejpejte se – ale bavíme se o těch příchutích – abychom si rozumněli. Ne, že překopete celý recept a pak zas bude mrzení, že to letělo do koše 😉.
Těsto:
- 1/4 kostičky droždí
- 1/4 lžičky soli
- 150g mouky Schar mix Bread
- 110 ml vody
- lžíce olivového oleje
- lžička něčeho sladkého
- 1 strouhaná ve slupce uvařená brambora (cca 65g)
V míse smíchejte droždí s cukrem, lžíci mouky a trochou vody ( cca 30 ml – není počítáno v receptu) a nechte vzejít kvásek.
Pak přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto, které přetáhnete potravinovou fólií a nechte zdvojnásobit objem.
Náplň:
- 400g fety ( ne balkánský sýr! )
- 1/4 lžičky soli
- 100ml smetwny
- 70g řeckého jogurtu
- vajíčko
- pokrájené olivy
- pokrájená sušená rwjcqta
- oregano
Fetu, smetanu, vejce, jogurt a sůl vymixujte do hladké směsi. Vmíchejte olivy, rajčata s oregano.
vymažte koláčovou mísu olejem a rozprostřete v ní vykynuté těsto.
Vlijte náplň a pečte na 180 stupňů cca 40 minut ( každá trouba peče jinak, takže si to hlídejte a upravte čas podle toho jak potřebujete).
