Nedávno jsem si vzpomněla, že jsem ještě za dob lepkavých zkoušela chleba ze slánku a výsledek mě docela překvapil, protože se vždycky říkalo, že sůl s droždím úplně nekámoší. Nevím jak jsem si na to vzpomněla a začala jsem vyhledávat stránky, které mě na to tenkrát navedly a rozhodla jsem se, že to prostě zkusím s bezlepkem. Chvíli jsem si teda myslela, že to bude průšvih, protože na plechu ty bulky byly takový malý mrzáčci, že jsem to chtěla odpískat, ale v troubě vyskočily tak, že jsem nevěřila svým očím. Pokud se chcete prokousávat informacemi o slánku, jak to funguje atd. rozhodně doporučuji stránky http://www.vune-chleba.cz. Mně se tam zalíbil i recept na lněné bagety, takže jsem zkusila udělalat bezlepkovou variantu.
Večer si udělejte slánek:
- 100ml vody
- 10g soli
- 10g droždí
Ve vodě rozpusťte sůl a teprve až se úplně rozpustí, přidejte droždí, rozmíchejte a dejte přes noc do lednice.
Přesně tady jsem mela fakt pochybnosti, jestli 10g droždí tu bezlepkovou mouku utáhne.
Druhý den vlijte slánek do mísy a přidejte:
- 40g mletého tmavého lněného seminka
- 220g mouky schar mix Bread
- 60g mouky Schar Dunkel
- 200 ml vody
- 25 ml oleje
všechno vypracujte v kompaktní těsto a nechte zdvojnásobit objem.
Poté rozdělte těsto na 8 dílu, vypracujte bochánky, namočte ve vodě, obalte v semínkách a nechte na plechu odpočívat cca 20 minut.
Pečte na 220 stupňů v předem zapařené troubě do zezlátnuti.
