Toustový chleba ze slánku

Takže tousťák po nevímkoliláté😀…. Je pravda, že pečivo prostě u nás jde na odbyt neskutečným způsobem a to mě nutí experimentovat dál a dál. Minule, když jsem zkoušela ty bulky ze slánku, věděla jsem, že se k němu ještě určitě vrátím, protože se mi prostě líbí recepty, kde se používá nižší množství droždí. U toho bezlepkového těsta jsem k tomu vždycky dost skeptická, ale zase to klaplo, jen to těsto musí být volnější, aby v troubě naskočilo, takže se neděste poměru mouka:voda – těsto je řidší, ale jde to do formy, která tvar krásně podrží.
Přiznávám se, že jsem proces slánku nezkoumala, v podstatě je mi to úplně jedno a důležité pro mě je, že to funguje. Pokud by to někoho zajímalo do hloubky, určitě mrkněte na stránky vune-chleba.cz. Tam jsem narazila i na toustový chleba, ze slánku, který mě inspiroval k vytvoření tohoto. Zkusila jsem variantu s máslem – je úžasný, voňavý, dětem ale úplně nejel, takže ve finále jsem zadělala ještě na jeden s olivovým olejem. Oba jsou vláčné a chuťově dobré, takže si můžete vybrat.

forma na chlebik 20x10x10cm

nejprve den předem připravte slánek

  • 80ml vody
  • 8g soli
  • 10g čerstvého droždí

Sůl rozpusťe ve vodě a potom rozmíchejte droždí. Uložte do lednice.

Druhý den vlijte směs do mísy a přidejte:

  • 360g mouky schar mix Bread
  • 220ml vody
  • 50ml smetany ke šlehání 40%
  • 30g povoleného másla nebo olivového oleje
  • 20g medu

Všechno propracujte v hladké těsto, přetáhněte folii a nechte zdvojnásobit objem. Nesledujte čas, sledujte objem těsta!

Na pomoučené ploše propracujte a zformujte do tvaru formy na chleba, vložte do formy vyložené pečicím papírem a lehce umačkejte a dotvarujte. Nechte na lince opět zdvojnásobit objem a pečte v troubě na 250 stupňů – ja jsem troubu lehce zapařila a zhruba po 20 minutách z formy vytáhla a dopekla bez ní.

Bezlepkový toustový chleb