Vítejte na blogu La Teta, který je věnovaný především bezlepkovému pečení.
Já sama celiakii nemám, ale byla diagnostikována mému synovi a následně manželovi. Prvotní myšlenka, založit nějaké stránky, věnované bezlepkovému vaření, se vyrojila poměrně brzo, ale v kombinaci s čerstvě narozeným miminkem byla realizace téměř nemožná. Ale všechno má své pro a proti a já měla zatím čas na to, abych si všechno v klidu vyzkoušela, zjistila, co je na trhu dostupné a naučila se s tím pracovat.
Abych neměla situaci tak jednoduchou, mladšímu synovi diagnostikovali alergii na mléčnou bílkovinu, takže většina receptů je i bezmléčná a jako bonus bez rafinovaného cukru. Ale chápu, že ne každý chce investovat do poměrně drahých náhrad, takže jsou recepty psány i s možností cukru.
A proč tohle všechno vzniklo? Když nad námi byl poprvé vyřčen ortel celiakie, zas tak mě to nerozhodilo a měla jsem pocit, že se moc věcí snad změnit nemůže, přece když umím vařit a péct normálně, zvládnu to i bez lepku. No, jeden velký omyl. Po víkendu stráveném v kuchyni, plným odpadkovým košem, který přetékal něčím, co se fakt jídlem nazývat nedalo, jsem lehce začínala propadat zoufalství. Pokud bych měla doma dítě, které sní všechno, asi by to bylo jednodušší, ale bohužel, on nejedl skoro nic, takže prioritou pro mě bylo, naučit se péct minimálně tak, aby nevnímal rozdíl. A to bylo opravdu náročné.
Seděla jsem u počítače a pročítala diskuse a s hrůzou jsem zjistila, že u většiny věcí, které máme rádi, všichni psali, že to prostě udělat nejde. S údivem jsem projížděla facebookové stránky a nevěřila svým očím, s čím vším jsou lidé ochotní se smířit a co jedí. Pro mě prostě houskový knedlík připravovaný v bábovkové formě byl nepřijatelný. Stejně tak jako to, že bezlepkové listové těsto, které se prodává v obchodních řetězcích je dobré. Prostě není. Tedy pro člověka, který je ochoten se s tím smířit, asi ano, ale to já nejsem.
Boj s bezlepkovými surovinami začal a byl to myslím úspěšný boj. Takže vy všichni, co jste dočetli až sem – pokud máte chuť se něco naučit, nechcete dělat kompromisy a není vám jedno co jíte, pojďte to zkusit se mnou. Snažím se dávat a upravovat běžné recepty, které vám celiakům chybí, psát to srozumitelně a nepoužívat příliš surovin. Neříkám, že vždy je to jednoduché, ale zvládnete to!