Dlouho jsem se odhodlávala udělat svůj oblíbený zákusek z dětství, protože jsem měla pocit, že je to děsně složité. Navíc vidina použití syrových vajec mě od toho hodně odrazovala a recepty se ztuženým tukem a sojovou moukou také. Ale nedalo mi to a pokusila jsem se vytvořit svou vlastní variantu, která není vůbec k zahození.
Nejprve si musíme upéct piškoty. Pokud vám nevadí cukr použijte tento recept:
- 2 vejce
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce mouky
- 1 lžíce oleje
vyšlehejte bílky s cukrem do opravdu pevného sněhu, kdy špičky drží nahoru a neohýbají se. Potom přimixujte postupně olej a žloutky a nakonec vmíchejte lehce mouku.
Pokud se chcete vyvarovat cukru:
- 2 bílky
- 1 žloutek
- 3 lžíce rýžového sirupu (agáve, medu)
- 2 lžíce mouky
- 1 lžíce oleje
Nejprve si ušlehejte bílky. Ve druhé míse vyšlehejte sladidlo se žloutkem a olejem do pěny, přimíchejte mouku a nakonec opatrně vmíchejte bílky.
u obou postupů dejte vzniklé těsto do zdobícího sáčku a stříkejte hladkou hubičkou na plech s pečícím papírem piškoty. Pečeme na 180 stupňů dozlatova.
„Likérová“ náplň:
- 250 ml mléka
- 1/2 balíčku vanilkového pudinku
- javorový sirup (agáve, med, cukr)
- smetana ke šlehání.
uvaříme pudink, naředíme ještě teplý smetanou ke šlehání a dosladíme podle vaší vlastní chuti (pro mě je obtížné psát množství sladidla, protože my opravdu sladíme hodně málo) a necháme vychladnout.
Čokoládový krém:
- 300ml mléka
- vanilkový pudink
- 50 hořká kvalitní čokoláda ideálně bez cukru
- sladidlo dle chuti
- 200g másla
250ml mléka osladíme (4 lžíce rýžového sirupu nebo cukru), rozpustíme v něm čokoládu a přimícháme vanilkový pudink rozpuštěný ve zbytku mléka, uvaříme do zhoustnutí a překryjeme potravinovou folií, aby se nevytvořil škraloup. Necháme úplně vychladnout a postupně zašleháme 200g másla. Tady opět ochutnejte a doslaďte podle vlastního uvážení. Na tmavé krémy a těsta je výborný kokosový cukr, ale musíte si ho namixovat v kafemlýnku, aby vám nekřupal mezi zubama 🙂
A teď budeme dávat dohromady. Připravte si piškoty. Z uvedeného krému mi vyšlo sedm špiček, zbytek piškotů dojedly děti ke svačině.
- každý piškot polijte čokodádou, aby neprotekla vanilková náplň a piškot nezvlhnul
- do cukrářského sáčku dejte speciální cukrářskou násadu na špičky a stříkejte na s čokoládou zaschlé piškoty
- naplňte vanilkovou náplní
- uzavřete špičku
- dejte minimálně na dvě hodiny chladit do lednice
- namočtě v čokoládě a vraťe zpět do lednice
plnit můžete samosebou i vaječným likérem, ale má fobie ze syrových vajíček nezná mezí. Pokud nechcete použít vajíčka jako já, můžete dát do vanilkového krému rum, případně rumové aroma.