Moučník připomínající chutí likérové špičky – poprvé a naposledy jsem ho jedla v roce 2005, tenkrát mě hodně uchvátil, takže jsem si vzala recept, ale byla jsem líná na to, abych si je upekla sama. Vzpomněla jsem si na ně před pár dny a zaúkolovala mamku, aby je vyhrabala z hromady receptů, kam jsem založila a šla to zkusit. Výsledek rozhodně nezklamal, ale nepopírám, že jsem si pečením domácích piškotů trochu přidělala práci
Piškot na formu 26×26 cm pokud vám nevadí cukr:
- 2 vajíčka
- 60 g cukru
- 80g bezlepkové mouky Schaer mix B
- dvě lžíce oleje
vyšlehejte bílky s cukrem do opravdu pevného sněhu, kdy špičky drží nahoru a neohýbají se. Potom přimixujte postupně olej a žloutky a nakonec vmíchejte lehce mouku.
Pokud se chcete vyvarovat cukru:
- 2 bílky
- 1 žloutek
- 60g sirupu (agáve, medu)
- 80 g bezlepkové mouky
- 2 lžíce oleje
Nejprve si ušlehejte bílky. Ve druhé míse vyšlehejte sladidlo se žloutkem a olejem do pěny, přimíchejte mouku a nakonec opatrně vmíchejte bílky.
Těsto vylejeme do vymazané, vysypané formy a pečeme na 180 stupňů.
Na krém budeme potřebovat:
- 1 a 1/2 balíčku bezlepkových piškotů – namletých
- 1/4 litru mléka
- 3 lžíce kakaa
- 300g másla
- mletá vanilka
- rum/ rumové aroma
nejprve svaříme mléko s vanilkou, kakaem a rozpustíme v tekutině polovinu másla. Na nadrcené piškoty vlijeme rum/aroma a zahustíme svařenou směs. Necháme zcela vychladnout a vyšleháme se zbytkem másla.
Krém naneseme na upečený korpus a polijeme čokoládou (krém pro jistotu ochutnejte a když tak doslaďte podle chuti).