Tento chleba vznikl naprosto nečekaně. Prostě jsem zjistila, že mi došla mouka Schaer Mix B, následně jsem zjistila, že mám málo i další mouky, kterou jsem chtěla použít a musela jsem vytáhnout mouku z teffu, kterou jsem neustále odkládala. Výsledkem je opravdu povedený chlebík, připomínající svou chutí chleba žitný.
12 hodin před samotným zaděláním chleba je třeba připravit kvásek:
- jedna lžíce kvasu z lednice
- 200g vody
- 200g mouky Adveni – universální směs modrá
vše smícháme v míse, přetáhneme potravinovou folií a necháme stát minimálně 12 hodin na lince.
K vykvašené mouce přidáme:
- 130 g mouky z teffu tmavé
- 70 g mouky Adveni universální směs fialová
- 150ml vody
- 3 lžíce spařeného lněného semínka (cca 50ml horké vody)
- hrst slunečnicových semínek
- hrst dýňových semínek
- lžíčka soli
- 30 ml oleje
- lžíčka chlebového koření
vše uhněteme v těsto, které necháme v míse kynout cca 3 hodiny. Poté přeneseme do papírem vyložené formy na biskupský chlebíček, potřeme vodou a posypeme trochou semínek. Necháme 2 hodiny nakynout a pečeme v parní troubě rozpálené na 250 stupňů asi 30 minut (případně použít plech s vodou). Po třiceti minutách stáhneme na 200 stupňů a dopékáme 15 minut. Pak jsem ještě vydělala z formy a deset minut pekla na mřížce,