Protože jsem právě v procesu zkoušení bezlepkových kváskových croissantů, mám hodně odpadního kvásku, tak jsem dnešní porci zužitkovala do lívanečků. Vcelku jednoduchý recept, vylepšený pěnou z mé oblíbené aquafaby, pouze čekání na vykynutí je trochu nuda, ale stojí za zkoušku.
- 200g sladkého rozkvasu
- 200g mouky Schaer mix B
- 50g jáhlové mouky
- jedno jemně nastrouhané jablko
- 50g mletého kokosového cukru
- 350 ml vody
- 1 lžíce spařeného mletého lněného semínka
Pokud nemáte aktuálně rozkvas, den předem ke lžíci kvásku (20g) z lednice přidejte 10g sladidla (cukr, sirup) 90g vody a 80g mouky Schaer mix B. Nechte zhruba 12-16 hodin vykvasit.
Ráno ke kvásku přidejte všechny výše zmíněné ingredience, vymíchejte do řídšího těsta, mísu přetáhněte potravinovou folií a nechte v klidu cca pět hodin odpočívat v pokojové teplotě. Těsto krásně nabublá a zvětší svůj objem.
Rozpalte pánev s olejem a z obou stran (ne moc prudce) smažte lívanečky, které zdobte dle vlastního uvážení.
Já servírovala se sněhem z aquafaby, do které jsem zašlehala malinovou marmeládu. Pokud nemáte alergii na vajíčka a nechcete si komplikovat život přípravou aquafaby, vyšlehejte bílky s cukrem a vaší oblíbenou marmeládou.