svatební, pouťové, posvícenské… je úplně jedno jak je nazveme, důležité je, jak jsou dobré. Jedná se o rodinný recept, který dělala už babička. Ještě nedávno jsem pekla přesně podle něho akorát jsem vyměnila mouky. Teď jsem přidala ještě tvaroh a byla zvědavá jestli zůstanou vláčnější déle a klaplo to. S poměrem surovin jsem vůbec nemusela hnout, jen jsem přidala 65g tvarohu.
na půl plechu (cca 60 koláčků) budeme potřebovat:
- 200g mouky Schaer Mix B
- 100g rýžové mouky polohrubé Adveni
- 30g jáhlové mouky
- sklenička oleje
- 65g tvarohu
- 1 žloutek
- citronová kůra
- 25g čersvého droždí
- 6 lžíček medu
- 200ml vody
drobenka:
- máslo
- kokosový cukr (cukr)
- mandlová mouka
- rýžová mouka
drobenku připravíme smícháním všech ingrediencí
Nejdříve připravíme ze lžičky medu trochy vody a droždí kvásek, který necháme v míse zaktivovat
Přidáme všechny suroviny kromě oleje a tvarohu a propracujeme v hladké těsto. Teprve nyní přidáme tvaroh a vpracujeme ho do těsta. Necháme zdvojnásobit objem a teprve nyní přidáme olej.
Nyní už nenecháme kynout v míse, ale těsto rozválíme na pomoučené ploše, rozkrájíme rádýlkem na čtverečky, které plníme, makovou, tvarohovou, povidlovou a ořechovou náplní.
Koláčky dáváme na plech těsně vedle sebe, potřeme rozpuštěným máslem a posypeme drobenkou.
Necháme cca 30 minut odpočívat na plechu a poté vložíme do trouby rozpálené na 200 stupňů a pečeme dokud nezačnou koláčky zlátnout.