svatební, pouťové, posvícenské… je úplně jedno jak je nazveme, důležité je, jak jsou dobré. Jedná se o rodinný recept, který dělala už babička. Ještě nedávno jsem pekla přesně podle něho akorát jsem vyměnila mouky. Teď jsem přidala ještě tvaroh a byla zvědavá jestli zůstanou vláčnější déle a klaplo to. S poměrem surovin jsem vůbec nemusela hnout, jen jsem přidala 65g tvarohu.
na půl plechu (cca 60 koláčků) budeme potřebovat:
- 200g mouky Schaer Mix B
 - 100g rýžové mouky polohrubé Adveni
 - 30g jáhlové mouky
 - sklenička oleje
 - 65g tvarohu
 - 1 žloutek
 - citronová kůra
 - 25g čersvého droždí
 - 6 lžíček medu
 - 200ml vody
 
drobenka:
- máslo
 - kokosový cukr (cukr)
 - mandlová mouka
 - rýžová mouka
 
drobenku připravíme smícháním všech ingrediencí
Nejdříve připravíme ze lžičky medu trochy vody a droždí kvásek, který necháme v míse zaktivovat
Přidáme všechny suroviny kromě oleje a tvarohu a propracujeme v hladké těsto. Teprve nyní přidáme tvaroh a vpracujeme ho do těsta. Necháme zdvojnásobit objem a teprve nyní přidáme olej.
Nyní už nenecháme kynout v míse, ale těsto rozválíme na pomoučené ploše, rozkrájíme rádýlkem na čtverečky, které plníme, makovou, tvarohovou, povidlovou a ořechovou náplní.
Koláčky dáváme na plech těsně vedle sebe, potřeme rozpuštěným máslem a posypeme drobenkou.
Necháme cca 30 minut odpočívat na plechu a poté vložíme do trouby rozpálené na 200 stupňů a pečeme dokud nezačnou koláčky zlátnout.
