Recept opět nejen pro bezlepkáře, ale i pro alergiky na mléko a vajíčka a tuďíž i pro vegany. Samosebou lze udělat i pouze bezlepkovou variantu, kterou najdete pod čarou pod receptem. Obě verze jsou výborné, ale pokud Vám nevadí mléko, určitě jděte do té druhé a alespoň v krému použijte máslo. Pokud chcete tartaletku ještě vyšperkovat, polijte agarem, rozpuštěným v jahodové šťávě.
Recept na 4 tartaletky o průměru 8 cm:
- 120g hladké rýžové mouky Adveni
- 30g mandlové mouky
- 60g sladidla (med, javorový sirup, rýžový cukr, obyčejný cukr…)
- 125 g Alsanu
- strouhaná citronová kůra
Těsto vychází z lineckého cukroví, zpracujeme tedy jako obvykle. Uložíme přes noc do chladu, aby se rozleželo, druhý den natlačíme do formiček na tartaletky a pečeme na 180 stupňů.
krém:
- plechovka kokosového mléka, která byla přes noc v lednici
- vanilkový pudink
- tuk Cocovit
- cukr, javorový sirup, nebo cokoliv sladkého, čím chcete krém osladit
- jahodová marmeláda
- plátky jahod
Otevřeme plechovku s kokosovým mlékem a vrchní ztuhlou část odebereme. Z tekuté části uvaříme hustý pudink, který necháme zcela vychladnout a vyšleháme s Cocovitem – opravdu doporučuji použít tento tuk, a osladíme podle potřeby.
Upečenou, vychladlou tartaletku pomažeme jahodovou marmeládou, naneseme krém a ozdobíme plátky jahod, případně polijeme agarem.
Varianta pouze bezlepková
- 150g hladké rýžové mouky Adveni
- 30g mandlové mouky
- 60g sladidla (med, javorový sirup, rýžový cukr, obyčejný cukr…)
- 110 g másla
- strouhaná citronová kůra
- 1 žloutek
Z uvedených surovin vypracujeme hladké, vláčné těsto – je lepivější, ale nevadí, je třeba, aby se uleželo přes noc v lednici a studené ho natlačte do formiček. Pečeme na 180 stupňů.
krém:
- 250ml mléka
- vanilkový pudink
- 150g másla
- sladidlo
- jahodová marmeláda
- plátky jahod
Mléko zahřejeme a uvaříme v něm pudink. Necháme zcela vychladnout a vyšleháme s máslem. Každou tartaletku potřeme jahodovou marmeládou a naneseme krém, který dozdobíme plátky jahod. Můžeme polít agarem, rozpuštěným v jahodové šťávě.