Spojení čokolády s malinami je prostě nepřekonatelná záležitost a udělat opravdu dobrý dezert s obsahem co nejméně alergenů je prostě výzva, která stojí za vyzkoušení. Takže vznikla tato srdíčka bez lepku, mléka, vajíček a ořechů, verze vhodná i pro vegany a konečně se mi podařil vláčný korpus bez vajíčka!
při výrobě jsem použila formy na výrobu semifreda ve tvaru srdíček
dezert je samosebou možný udělat i do klasické dortové formy
množství je pro formu o průměru 18 cm – při vykrajování vzniklo pět srdíček
Na korpus:
- 130g bezlepkové mouky schaer mix B
- dvě lžíce kakaa
- malý hrníček mletého kokosového cukru
- tři lžíce javorového sirupu
- 100ml kokosového mléka
- tři lžíce kokosového oleje
- 100ml vody
- 1/2 prášku do pečiva
Všechny ingredience vymícháme v hladké těsto, dáme do vymazané, vysypané dortové formy a pečeme na 180 stupňů.
Krém:
- 150g aquafaby
- kokosový cukr (cukr, javorový sirup)
- 100-150g hořké čokolády (čím víc čokolády, tím bude výsledný efekt tužší)
- maliny
z aquafaby a cukru, případně sladidlem dle vaší volby ušleháme pevný sníh a přimícháme tabulku rozpuštěné čokolády. Pracujeme velice opatrně, sníh začne jakoby sedat a zmenší se objem, ale nevadí. Na krém poklademe čerstvé maliny a dáme vychladit a zatuhnout do lednice.
Co je aquafaba – jedná se o tekutinu, ve které se vařila cizrna. Nejjednodušší způsob je koupit sterilovanou cizrnu a slít tekutinu, kterou ušleháme stejně jako bílek. Samosebou existuje i možnost výroby domácí.
Zhruba za hodinu můžeme dezert dokončit. Budeme potřebovat:
- 1/2 litru ovocné šťávy
- 3 lžíce agaru ve vločkách od firmy Sanfood
šťávu svaříme a přisypeme agar, pokračujeme s mírným varem cca 5 minut a promícháváme. Necháme částečně zchladnout. Nebojte se, stále to vypadá hodně tekuté, agar tuhne pomalu. Jakmile vylijete na vychlazený dort, uvidíte, že se konzistence mění. Opět vrátíme do lednice a necháme minimálně dvě hodiny uležet.
——————————————————————————————————————–
Pokud chcete pouze bezlepkový korpus a ostatní alergeny Vám nevadí:
Krpus:
- 2 bílky
- 2 žloutky
- 60 g cukru (sirupu)
- 80 g bezlepkové mouky
- 2 lžíce oleje
ušlehejte bílky s cukrem v opravdu pevný sníh. Špičky musí stát rovně a nesmí se ohýbat, jedině tak nebudete muset použít kypřící prášek. Do pevného sněhu zašlejete postupně na co nejnižší otáčky žloutky a olej a jako poslední přimíchejte zlehka mouku. Pečeme cca 15 minut na 180 stupňů, ale pro jistotu vyzkoušejte špejlí.
krém:
Já bych i v tomto případě použila aqaufabu, protože mě hodně baví a chutná. Ale můžete udělat klasický pařížský krém.
- smetana ke šlehání
- tabulka čokolády
- 100g másla
- sladidlo dle chuti
Den předem svaříme smetanu, ve které rozpustíme čokoládu. necháme lehce zchladnout a přidáme a rozpustíme máslo. Po úplném vychladnutí dáme přes noc do lednice a druhý den vyšleháme šlehačem v hladký krém, který naneseme na korpus a poklademe malinami a přelijeme šťávou svařenou s agarem
- 1/2 litru ovocné šťávy
- 3 lžíce agaru ve vločkách od firmy Sanfood
šťávu svaříme a přisypeme agar, pokračujeme s mírným varem cca 5 minut a promícháváme. Necháme částečně zchladnout. Nebojte se, stále to vypadá hodně tekuté, agar tuhne pomalu. Jakmile vylijete na vychlazený dort, uvidíte, že se konzistence mění. Opět vrátíme do lednice a necháme minimálně dvě hodiny uležet.