Asi není zas až tak co dodávat. Byly to úplně první buchty, které jsem se pokusila v bezlepkové variantě upéct, ještě než jsme měli definitivně potvrzenou diagnozu, ale už bylo podezření. První pokus dopadl naprosto katastrofálně a zadařilo se až v kobinaci mouky Schaer Mix B a Adveni polohrubá rýžová. Recept je cca na 12 středních kousků . V závorce uvedené suroviny, pokud potřebujete upéct bez mléka
- 300 g mouky Schaer Mix B
- 250g mouky Adveni rýžové polohrubé
- 2 žloutky
- 1 vejce
- 4 lžíce sladidla
- 100 g másla (bezmléčný tuk Alsan nebo Hera vegan)
- 20g slunečnicového oleje
- nastrouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- 250ml mléka (vody)
- 1 a 1/2 balíčku sušeného droždí NOLI
- půl balíčku kypřícího prášku bez fosfátu
všechny suroviny vypracujeme ve vláčné těsto, které necháme cca půl hodiny odpočívat a znásobit 2x svůj objem. Poté těstp rozdělíme na 12 kuliček, které ještě propracujeme na pomoučené ploše, plníme je oblíbenou náplní a dáváme na plech vedle sebe, spojem dospodu. Potřeme olejem, kterým nešetříme, aby se nám buchty k sobě neslepily. Necháme odpočívat cca 15 minut pod mikrotenovým sáčkem.
Troubu předehřejeme na 210 stupňů. Budeme péct se zapařováním, takže kdo tuto funkci u své trouby nemá, při zaptnutí trouby, dá na spodní rošt plech, na který vylije litr vody.
Jakmile se trouba vyhřeje na požadovanou teplotu, vložíme buchty. Pozor při otevírání trouby na páru, která vylétne ven.
Po třiceti minutách vyndáme plech s vodou, snížíme teplotu na 180 a dopékáme do požadované barvy.
Pokud máte troubu se zapařováním, postupujte podle instrukcí, kterou máte v manuálu.