Dezert opět pro bezlepkáře, alergiky na mléko a vajíčka. Je zde použita soja, pokud máte alergii i na ni, lze použít jakékoliv rostlinné mléko (mandlové, kokosové, makové). Stejně tak je samosebou na vás, jaké použijete ovoce. U nás jsou momentálně v kurzu maliny, takže volba byla jasná.
na dortovou formu 18cm
Korpus:
- půl hrníčku horkou vodou propláchnutých jáhel
- litr jablečného džusu
- případně něco na doslazení
- lžíce kakaa
jáhly uvařte v jablečném džusu úplně do měkka, přidejte kakao, promíchejte a ochutnejte. Pokud máte potřebu dosladit, udělejte nyní. Vzniklou směs upěchujte do dortové formy a nechte ztuhnout a vychladnout.
krém:
- 400g jogurtu sojade (v případě alergie na soju, rýžový, kokosový jogurt nebo rostlinné mléko)
- javorový sirup
- 3 lžíce agaru ve vločkách od firmy Sanfood
- 1000 ml vody
- ovoce dle výběru
Ve vodě promíchejte agar a asi 2 minuty prohřívejte. Nechte lehce zchladnout a zašlehejte šlehačem do oslazeného jogurtu. Nalijeme na jáhlový korpus, poklademe ovocem a dáme do lednice minimálně na dvě hodiny zatuhnout.
Před podáváním zdobíme čokoládou a lístky máty.