Kdo by si nedal krásně vypečený, křupavý rohlík? Dřív bych netušila, jaký to může být u bezlepkové diety problém. Recept je téměř identický jako u housek, který jsem dávala nedávno, akorát je tam lehce upraveno množství vody. Peču v troubě s možností zapařování, pokud nemáte, použijte na spodní rošť plech s litrem vody, která vám trouby zapaří.
- 150 g mouky Schaer Mix B
- 100g polohrubé mouky rýžové Adveni
- 200 ml vody
- balíček sušeného droždí Noli
- lžička soli
- 20g oleje
- lžíčka rýžového sirupu (cukru)
- lžíčka kypřícího prášku
V míse nejdříve smíchejte všechny sypké suroviny a následně přilijte sladidlo a vodu. Vše důkladně propracujte, ideálně v robotu, případně mixérem s hnětacím hákem a nechte těsto odpočívat na teplém místě, přetažené potravinovou folií, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Pak přidejte olej, ještě jednou propracujte. a těsto si rozdělte na čtyři díly, které rukou prohněteme na pomoučené pracovní desce. Každý díl vyválejte do tvaru trojůhelníku a smotejte do rohlíků, které necháte na plechu ještě asi 15 minut kynout (moc nevyskočí, ale nebojte, vše zajistí zapařená trouba). Před vložením do trouby, potřete vodou a posypte mákem nebo sezamem.
Zatímco rohlíky odpočívají, předehřejte troubu na 250 stupňů, pokud nemáte zapařování, dejte na spodní rošt plec na který vylijte jeden litr vody. Do rozpálené trouby vložte rohlíky, při otvírání pozor na páru, která z trouby vyletí. Rychle zavřete a na 250 stupňů pečte asi 20-25 minut. Poté plech s vodou vyjměte a dopékejte ještě asi 10-15 minut do požadované barvy.
Pokud máte troubu s párou, postupujte podle pokynů výrobce.