Taky jste zvyklí pouze na klasiku? Já celé roky dělala klasické s pudinkovým vanilkovým krémem, maximálně jsem dozdobila jahodami. Nedávno proletěli instagramem věnečky od Josefa Maršálka a nedaly mně spát. Takže to jinak ani nemohlo dopadnout. Vzhledem k tomu, že absolutně nevím, co použil za krém, protože mě tam zaujaly právě ty ořechy, tak jsem do krému zašlehala domácí nutelu.
Pokud nemáte piemontské oříšky, zkuste klasické lískáče opražit nasucho na pánvi, nebude to sice úplně stejné, ale rozhodně lepší, než klasika.
Pokud máte nějaký výkonný food procesor a chcete zápasit s domácí nutelou, tak si připravte lískové oříšky, kakao a javorový sirup a vše rozemelte na pastu. Klidně si toho udělejte víc, je to silně návykové, a uložte do lednice. Doporučuji zapíchnout do sklenice rovnou lžíčku, abyste pořád nemuseli tahat novou.
Vzhledem k tomu, že jsem zvyklá vařit a péct tak, aby se daný den snědlo, maximálně zbylo k večeři, recept je na jeden plech věnečků.
Odpalované těsto:
- 150ml vody
- 50ml oleje
- 100g mouky Schaer mix B
- špetka soli
- 2 vejce
Vodu s olejem a solí přivedem k varu a vmícháme mouku. Vznikne nevzhledná hustá koule, kterou prohřejeme a stáhneme ze sporáku a necháme schladnout. Do hmoty zašleháme dvě vajíčka, já už jsem vzdala nějaké jemné zašlehávání, ale beru na to rovnou tyčový mixér, jde to skvěle a vytvoří to těsto absolutně bez hrudek a za chviličku.
Na plech stříkáme cukrářským sáčkem věnečky ve dvou „patrech“, posypeme nadrcenými (v mém případě paličkou rozbitými ořechy), které lehce zamáčkneme do těsta. Dáme do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečeme dozlatova. Ještě teplé venečky prořízneme.
Na krém si připravíme:
- 150g másla
- 250ml mléka
- 1 vanilkový pudnink
- sladidlo
- dvě lžíce domácí nutely
Pudink uvaříme v mléce, přetáhneme potravinovou folií, aby se nevytvořil škraloup a necháme zcela vychladnout. V míse vyšleháme máslo s pudinkem, sladidlem a nutelou a přes cukrářský sáček nastříkáme na proříznuté věnečky.