Používáte v kuchyni jáhly? Já se přiznávám, že jsem jejich kouzlo objevila asi před osmi lety. Hodí se nejen na slanou kuchyni, ale jsou z nich výborné dezerty na sladko. Jáhelník asi nemusím zmiňovat, ten zná skoro každý, ale málokdo ví, že jáhly jdou použít i na výborné krémy. Jeden z nich můžete vyzkoušet právě teď.
na 4 pohárky:
- Hrnek jáhel
- 4 hrnky jablečného džusu
- sladidlo (není potřeba, ale někomu se možná bude zdát málo sladké)
- 250g jahod
- rostlinné mléko na případné naředění
Jáhly propláchneme ve vařící vodě, abychom je zbavili jejich přirozené hořkosti a uvaříme opravdu do měkka ve jablečném džusu.
Mezitím si připravíme jahody, které očistíme. pár jahod dáme stranou na zdobení. Zhruba třetinu rozmačkáme vidličkou, případně dochutíme sladidlem a dáme na dno pohárků.
Rozvařené Jáhly rozdělíme na dvě poloviny.
Jednu polovinu rozmixujte v hladký krém, pokud se vám zdá hodně hustý, dořeďte trochu rostlinným mlékem, případně doslaďte a naneste do pohárků na jahodovou směs.
Druhou polovinu rozmixujte se zbytkem jahod a dejte jako další vrstvu do pohárků.
Podávejte vychlazené a dozdobené jahodami, čokoládou, šlehačkou….