Bezlepkový bagel

Znáte bagel? Já ho dlouho ignorovala, ale v posledním čísle Apetitu byl tak krásně nafocen, že bylo celkem hned jisté, co se bude v brzké době péct. Receptů na klasiku koluje netem poměrně hodně, takže jsem z toho nedělala žádnou vědu a vzala hned první, co mi vyjel na Googlu a přetvořila do našich domácích podmínek bez lepku a cukru a pochoutka je na světě.

Proces je zvláštní v tom, že vykynuté těsto se po vytvarování nejprve vaří v oslazené vodě a teprve pak peče.

Na 5 kousků:

  • 220 g mouky Schaer Mix B
  • 55g polohrubé mouky rýžové Adveni
  • 220 ml vody
  • sáček droždí Noli
  • dvě lžičky kypřícího prášku
  • lžíčka soli
  • lžíčka javorového sirupu

Všechno v míse vypracujeme v hladké těsto, které necháme odpočívat pod folií dokud nezvětší 2x objem.

Následně rozdělíme na pět bochánků, které na pomoučené pracovní ploše propracujeme a vytvarujeme do bulky, kterou sploštíme a uprostřed uděláme cca 2cm díru.

Troubu předehřejeme na 220 stupňů a na spodní rošt dáme plech s litrem vody.

Přivedeme k varu půl litru vody a tři lžíce javorového sirupu a každý bagel zhruba minutu povaříme (v průběhu vaření jednou točíme). Necháme důkladně okapat, přeneseme na plech a posypeme mákem smíchaným se sezamem.

Ihned přemístíme do trouby a pečeme do zezlátnutí. My preferujeme ukřupané pečivo, takže nechávám na závěr ještě dopéct do tmavší barvy. Po vyndání z trouby přesuneme na mřížku, kde necháme vychladnout

Na náplň si připravíme zkaramelizovanou cibulku na javorovém sirupu:

pokrájíme tři cibule na kolečka, opečeme na troše oleje a lžíci másla do změknutí na následně zalijeme javorovým sirupem. Mícháme dokud cibule nezačne chytat karamelovou barvu, necháme okapat, přemístíme do mističky a necháme vychladnout.

Každý balel prořízneme, potřeme dole fíkovým chutney s chilli, naneseme zkaramelizovanou cibulku, osmaženou slaninu, zelený salát, volské oko a pokrájená rajčata. Vrchní půlku jsem mázla tatarkou.

bezlepkový bagel