Bezlepkový quiche se slaninou, cibulí a olivami

Zase pro jednou slaná verze koláče. Quiche má svůj původ ve Francii a můžeme podávat jako svačinku, nebo klidně i jako oběd či večeři. Plnit můžete dle vlastního uvážení, připadně momentální chuti. Já zvolila klasiku – cibule + slanina a vyšperkovala pokrájenými olivami. Recept je na koláčovou formu o průměru 28cm

Těsto:

  • 150 mouky Schaer mix B
  • 50g Adveni mouky čirokové
  • 130g másla
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • vajíčko
  • (sůl) – já nedávala, náplň je slaná dost

Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které uložíme alespoň na dvě hodiny do lednice.

Náplň:

  • 250ml smetany na šlehání
  • 150g strouhaného sýra Stelvio (gouda)
  • pokrájená slanina na kostičky
  • 3 cibule
  • pokrájené olivy
  • 4 vajíčka

Na suché pánvi začneme opékat slaninu. Jakmile začne pouštět tuk, přisypeme cibulku, a restujeme do zlatova.

Těsto vytáhneme z lednice a namačkáme do koláčové formy. Předpečeme ho v troubě na 180 stupňů po dobu deseti minut.

Smícháme veškeré ingredience na náplň. Sýr je dobré nastrouhat. Vylijeme na předpečený koláč a dopékáme. Koláč bude hotový, jakmile se náplň v troubě ztuhne. Koláč v troubě naběhne, ale jakmile ho vyndáte ven, tak chladnutím spadne. Neděste se, je to normální jev.

Servírujeme se zeleninovým salátem.

bezlepkový quiche