Zase pro jednou slaná verze koláče. Quiche má svůj původ ve Francii a můžeme podávat jako svačinku, nebo klidně i jako oběd či večeři. Plnit můžete dle vlastního uvážení, připadně momentální chuti. Já zvolila klasiku – cibule + slanina a vyšperkovala pokrájenými olivami. Recept je na koláčovou formu o průměru 28cm
Těsto:
- 150 mouky Schaer mix B
- 50g Adveni mouky čirokové
- 130g másla
- 4 lžíce zakysané smetany
- vajíčko
- (sůl) – já nedávala, náplň je slaná dost
Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které uložíme alespoň na dvě hodiny do lednice.
Náplň:
- 250ml smetany na šlehání
- 150g strouhaného sýra Stelvio (gouda)
- pokrájená slanina na kostičky
- 3 cibule
- pokrájené olivy
- 4 vajíčka
Na suché pánvi začneme opékat slaninu. Jakmile začne pouštět tuk, přisypeme cibulku, a restujeme do zlatova.
Těsto vytáhneme z lednice a namačkáme do koláčové formy. Předpečeme ho v troubě na 180 stupňů po dobu deseti minut.
Smícháme veškeré ingredience na náplň. Sýr je dobré nastrouhat. Vylijeme na předpečený koláč a dopékáme. Koláč bude hotový, jakmile se náplň v troubě ztuhne. Koláč v troubě naběhne, ale jakmile ho vyndáte ven, tak chladnutím spadne. Neděste se, je to normální jev.
Servírujeme se zeleninovým salátem.