Jednou jedinkrát jsem si koupila krktův dort v krabici a už nikdy více jsem neopakovala, nicméně pořád jsem koketovala s myšlenkou zkusit udělat zcela domácí. Vzhledem k tomu, že děti každý nový dezert vítají s nelibostí, pořád jsem to odkládala a spáchala teprve včera. Obavy byly oprávněné – děti statečně ignorují 😀
Na formu o průměru 20cm
Korpus:
- 250g mouky schaer Mix B
- 100g polohrubé rýžové mouky Adven
- 1 a 1/2 kypřící ho prášku
- 60ml oleje
- 300ml vody
- 170g mletého kokosového cukru
- 2 lžíce povidel
- 15g kakaa
Smetana:
- Dvě plechovky kokosového mléka
- 3 lžíce agaru ve vločkách
- 100ml vody
- sladidlo (med, sirup, cukr)
- nastrouhaná čokoláda bez mléka
+ Banán
Na korpus smícháme veškeré suché ingredience, přidáme vodu, olej a vymícháme hladké těsto, do kterého na závěr zapracujeme povidla.
Vylijeme do vymazané, polohrubou moukou vysypané formy a pečeme na 180 stupňů.
Po vydlabeme korpus, do kterého uložíme rozkrájené banány (stačil mi jeden veliký)
Zbytek korpusu rozdrobíme a použijeme na posypání dortu.
Na smetanovou náplň si připravíme kokosovou smetanu. Je nutné mít plechovky s mlékem uložené ideálně přes noc v lednici. Před přípravou vyndáme a po otevření sebereme ztuhlou část, která se usadila na povrchu, vodu můžeme použít do korpusu.
Nejdříve si připravíme agar – ve vodě promíchejte tři lžíce, krátce povařte a nechte lehce vychladnout
Sebranou kokosovou smetanu vyšleháme se sladidlem. Nelekejte se, nebude to klasická hustá smetana, jako mléčná, ale nevadí. Do krému začněte pomalu zašlehávat připravený svařený agar a na závěr zamíchejte strouhanou čokoládu.
Vzniklou směs naneste na korpus s banánem a odložte chvíli do lednice, aby lehce zatuhla a pak posypejte korpusovými drobky a dejte zcela zatuhnout do lednice.