Jedna z mnoha věc, která je spjata s velikonocemi. Chviličku trvalo, než jsem objevila ideální poměr jednotlivých surovin, ke kterému mě dovedly stránky www.varilamysicka.cz. Poslední dobou hodně přemýšlím i nad nurtičním složením jídla, protože co si budeme povídat, bezlepkové jídlo obsahuje vysoký podíl sacharidů na úkor bílkovin. Takže větší množství vajíček a tvarohu je značka ideál. Tvaroh dá navíc moučníku potřebnou vláčnost a není problém s tvrdnutím a suchostí.
- 4 vajíčka
- 200g mouky Schaer mix B
- 50 g polohrubé rýžové mouky Adveni
- 100ml oleje
- půl kostky másla
- 120g rýžového cukru v prášku (případně třinového cukru)
- kostka choceňského tvarohu v alobalu
- 1 a 1/2 bezlepkového prášku do pečiva
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu (pokud nemáte tak štáva z citronu)
- trocha vody nebo mléka
- čokoláda na polití
Vajíčka, olej, cukr vyšlehejte do husté pěny. Přidejte tvaroh a máslo pokojové teploty a dál pokračujte ve šlehání. budou se tvořit hrudky, ale ničeho se nebojte, jakmile budete přidávat mouku, zmizí. Přidejte obě mouky s kypřícím práškem a dál mixérem propracujte dokud nebude mít těsto hladkou strukturu.
Formu vymažte máslem a vysypte polohrubou rýžovou moukou.
Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 45 minut a zkoušíme špejlí.
Po úplném vychladnutí polijeme čokoládou. (já dávám vychladit do lednice, čokoláda pak bude na studeném beránkovi rychleji tuhnout a nebude tolik stékat)